Убитий журналіст Хашоггі планував створити рух проти саудівської влади

Дата: 03 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Саудівський журналіст Джамаль Хашоггі критикував владу Саудівської Аравії і спадкоємного принца Мухаммеда бен Салмана, а також планував створити молодіжний онлайн-рух проти влади.

Про це Хашоггі говорив із саудівським активістом Омаром Абдул Азізом, який показав телеканалу CNN листування з журналістом у WhatsApp, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

У розпорядженні CNN опинилися 400 смс, аудіоповідомлень та фотографій з листування Азіза та Хашоггі. У розмові з Омаром Хашоггі називав спадкоємного саудівського принца “чудовиськом” та “покемоном”.

“Чим більше жертв він їсть, тим більше хоче. Я не здивуюся, якщо утиски дійдуть навіть до тих, хто його підтримує”, – писав Хашоггі в повідомленні, надісланому в травні.

Абудл Азіз нині живе в Монреалі (Канада). Він показав листування, адже заявив, що його телефон зламали невідомі хакери, і в цьому він підозрює Саудівську Аравію. На думку активіста, саме так саудівська влада могла побачити листування з Хашоггі і вбити його через це.

Хашоггі з Азізом обговорювали створення онлайн-руху “Кібербджоли”, який би документував усі порушення прав людини в Саудівській Аравії для притягнення влади до відповідальності. Також вони хотіли знімати короткі ролики для мобільного поширення інформації.

“Джамаль вважав, що Мухаммед бен Салман – це проблема, і він сказав, що цю дитину потрібно зупинити”, – сказав Абдул Азіз в інтерв’ю СNN.

Як видно з телефону Азіза, Хашоггі востаннє був онлайн у WhatsApp 2 жовтня. За підозрою слідчих, саме тоді його вбили.

Хашоггі зник 2 жовтня після візиту до генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі. Представники королівства наполягали на тому, що Хашоггі вийшов із консульства живим. Однак 19 жовтня в Ер-Ріяді все-таки визнали, що журналіста вбили всередині будівлі. Генпрокурор Саудівської Аравії пізніше заявив, що вбивство Хашоггі було навмисним.

Прокуратура Туреччини повідомила, що журналіста Джамаля Хашоггі задушили відразу після того, як він увійшов до консульства Саудівської Аравії в Стамбулі, після цього його тіло розчленували.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter