У запорізькій психлікарні пацієнтів одягають в однакові піжами, щоб запобігти втечі

Дата: 14 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Чоловіки Новозлатопільської психіатричної лікарні Запорізької області носять однакові лікарняні піжами. Персонал пояснює: це полегшує пошук пацієнта у разі його втечі з лікарні.

Це засвідчили монітори Національного превентивного механізму під час візиту без попередження, повідомляє прес-служба Омбудсмана.

“Слід відзначити, що така практика застосовувалася ще у радянські часи. Але відповідно до стандарту 34 Європейського комітету з питань запобігання катуванням індивідуалізація одягу є однією з форм процесу лікування. Персонал аргументує існування таких правил тим, що це полегшує пошук пацієнта у разі його втечі з лікарні. При тому, що примусово госпіталізованих у цьому психіатричному закладі взагалі немає, оскільки такі особи госпіталізуються до лікарні міста Гуляйполе”, – зауважують монітори.

Моніторингова група також виявила в Новозлатопільській психлікарні інші проблеми та недоліки, які призводять до порушення прав пацієнтів. Так, у палатах відсутні двері, не дотримано вимог епідеміологічного режиму (у жіночому відділенні неналежне прибирання, недостатньо ламп для кварцування тощо), що є порушення норм чинного законодавства. Також у цьому відділенні для чоловіків роздаткова розташована дуже далеко від їдальні: у порушення санітарно-гігієнічних вимог довгим коридором персонал переносить гарячі страви на підносах повз пацієнтів, які очікують доставки їжі, йдеться в повідомленні НПМ.

Щодо вказаних та інших порушень будуть направлені акти реагування Уповноваженого з прав людини керівництву Міністерства охорони здоров’я України та Запорізької облдержадміністрації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter