У відділеннях СБУ зони АТО не утримують затриманих чи ув’язнених – глава СБУ

Дата: 26 Травня 2016
A+ A- Підписатися

СБУ обґрунтовано відмовила делегації ООН у доступі до приміщень районних підрозділів спецслужби в Маріуполі та Краматорську, оскільки там не утримують затриманих чи ув’язнених.

Про це 26 травня на брифінгу у Львові заявив голова СБУ Василь Грицак.

“Я особисто підписував документи, якими дозволяв іноземним спостерігачам відвідувати заклади тримання осіб, які перебувають під вартою – СІЗО. Але це не означає, що іноземні спостерігачі повинні заходити до районних підрозділів СБУ у зоні АТО. Якщо ви приїдете, наприклад, у США і захочете зайти до ЦРУ чи ФБР – у підвал, у кабінет. Вас туди впустять?!” – запитує глава СБУ.

“По-друге, у нас не утримуються люди в районних підрозділах СБУ. Натомість, там працюють оперативні співробітники. Там стоїть апаратура засекречування, зброя, документи”, – додав він.

Водночас Василь Грицак наголосив, що СБУ працює відкрито і допускає іноземних спостерігачів до місць тримання затриманих або ув’язнених.

“Ми показали близько 600 осіб, затриманих СБУ, справи щодо яких перебувають на стадії досудового розслідування або очікують суду. Натомість з боку “Д/ЛНР” було здійснено допуск лише до чотирьох людей. Ось вам статистика. Ми нічого не порушували у цьому плані. Я готовий поспілкуватися з членами цієї місії і дати роз’яснення”, – зазначив очільник СБУ.

Як повідомлялося, делегація Підкомітету ООН з попередження катувань призупинила свій візит до України після того, як їй було відмовлено у доступі до місць в декількох районах країни, де, за Їх припущенням, працівники Служби Безпеки України позбавляють людей волі.

Делегація заявила, що візит, котрий розпочався 19 травня і мав закінчитися 26 травня, було вирішено припинити через неможливість виконати программу візиту повною мірою.

Тим часом перший заступник міністра юстиції Наталія Севастьянова заявила, що СБУ не допустила місію підкомітету ООН з питань запобігання катуванням в свої управління через росіянина, який входив у склад місії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter