У Смілі на Черкащині жителі тиснуть на ромські родини

Дата: 14 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Офіс омбудсмана відкрив провадження за фактом підбурювання до дискримінації та поширення мови ворожнечі щодо ромської громади, яка проживає на території міста Сміла Черкаської області.

Як повідомили у прес-службі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, провадження відкрито за результатами моніторингового візиту представника Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксани Філіпішиної до місць компактного проживання ромів у Черкаській області.

Зокрема, стало відомо, що окремі жителі міста Сміла звернулися до Смілянської міської ради зі скаргою на дві багатодітні ромські родини. У зв’язку з цим до порядку денного 23-ї сесії Смілянської міської ради було включено питання щодо обговорення звернення жителів. На сесії міської ради один із скаржників вдався до мови ворожнечі щодо ромів, зокрема, назвав всіх ромів крадіями, ледарями, без надання доказів та свідків звинуватив ромські родини в протиправних діях.

Аксана Філіпішина зустрілася з цими родинами, які у свою чергу розповіли, що вони не вчиняли будь-яких протиправних дій, а зазнали утисків через невдалу спробу сусідів в незаконний спосіб заволодіти помешканням, яке вони винаймають.

За результатами зустрічі направлено звернення до в.о. голови Смілянської міської ради з проханням вжити заходів щодо врегулювання вказаної конфліктної ситуації у м. Сміла та з метою недопущення порушення прав представників ромської національної меншини.

Також направлено запит до Управління забезпечення прав людини в поліцейській діяльності Національної поліції України.

Провадження у цій справі триває.

Також під час візиту до міста Золотоноші монітори зустрілися з представниками ромської громадської організації “Романі Рота”. На зустрічі обговорювали ситуацію з неповнолітнім Р., який протягом майже двох років не може отримати паспорт. Також порушувались питання соціального захисту ромів, які є внутрішньо переміщеними особами у зв’язку з проведенням АТО.

В офісі омбудсмана констатують, що роми в Україні продовжують бути найбільш вразливою та дискримінованою категорією населення, яка щодня зазнає утисків практично у всіх сферах життя: залишаються невирішеними питання доступу ромів до освітніх та медичних послуг, працевлаштування, документування, забезпечення житлом, реєстрації місця проживання тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter