У сімферопольському СІЗО нелюдські умови утримання, за рік померло 10 людей – правозахисники

Дата: 16 Січня 2017
A+ A- Підписатися

У сімферопольському СІЗО, де перебувають кримські політв’язні, створені нелюдські умови утримання. Через ненадання медичної допомоги протягом року у СІЗО померло щонайменше 10 людей.

Про це повідомляє мати одного з фігурантів “справи Хізб-ут-Тахрір”, кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеіна Куку Муніра Абдураімова.

“Затриманих так само, як і мого сина Куку Емір-Усеіна, утримують у Сімферопольському СІЗО в жахливих умовах. Камера маленька, в якій перебуває 6 осіб, тому сплять по черзі. Хворим і, зокрема, моєму синові не надають медичної допомоги, в результаті чого в СІЗО зафіксовано не менше 10 смертей за рік”, – говорить Муніра Абдураімова.

Про такі факти також говорить у коментарі для Центру інформації про права людини адвокат Еміль Курбедінов.

За його словами, ув’язнені в СІЗО можуть їсти тільки те, що приносять їм рідні та близькі, оскільки їжу з ізолятора їсти неможливо.

“Хлопці кажуть, коли приносять суп, там плаває шкіра з шерстю. Якщо це каша, то вона на такому маслі, що через тиждень у тебе шлунок просто “встане”. Хліб – напівсирий”, – говорить Курбедінов.

Він додає, що у СІЗО ув’язнені страждають від паразитів.

“І, звичайно ж, це блохи і клопи. У Еміра-Усеіна від них сильна короста. Коли він знаходився в психіатричній лікарні, його тримали в окремому приміщенні через це”, – розказує адвокат.

Він також зазначив, що всім фігурантам справи у жахливій формі надається медична допомога. Медикаментів немає. У медичній частині говорять: “Нам не надсилають ті медикаменти з Москви, які мають”. У них є “Валідол” і “Панадол”. І від усіх хвороб або “Валідол”, або “Панадол”.

Курбедінов також розказав, що в’язню Арсену Джеппарову зробили операцію інші ув’язнені.

“Поки вони самі не вирізали йому фурункул, його не починали лікувати. Його привезли до лікарні, коли він уже зовсім поганий був. Його прооперували і під наркозом назад “кинули” в камеру. Йому в лікарні навіть не дали прийти в себе. Він від наркозу відходив в камері”, – говорить Курбедінов.

За його словами, всі подібні факти документуються захисниками кримчан. І після винесення вироку позови про такі порушення будуть передані до Європейського суду з прав людини.

Як відомо, 12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики обшукали будинки низки мусульман, а також місцеве кафе. У результаті вони затримали четверо мешканців міста.

ФСБ Криму підозрює їх в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною.

Міжнародна ісламська політична організація “Хізб ут-Тахрір” називає своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, та вони відкидають терористичні методи досягнення своєї цілі й зауважують, що зазнають несправедливого переслідування в Росії.

Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши до списку 15 об’єднань, названих “терористичними”.

Раніше повідомлялось, що над фігурантами “справи Хізб ут-Тахрір” знущалися під час перевезення до суду.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter