У січні свободу слова в Україні порушували 13 разів – ІМІ

Дата: 01 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

У січні в Україні було зафіксовано 13 випадків порушення свободи слова.Оосновними порушеннями прав журналістів стали випадки перешкоджання, політичного тиску та обмеження доступу до публічної інформації.

Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Ці порушення сталися у п’яти регіонах країни. Зокрема, лідером порушень цього місяця став Київ (сім випадків). Порушували право журналістів на професію приватні особи, депутат, посадовці, поліція та органи державної влади.

Крім того, у січні експерти ІМІ зафіксували по одному випадку погроз та економічного тиску. Ці випадки зафіксовані у Києві та на Хмельниччині. Перешкоджали журналістам у Києві, Львові та Вінниці. Зокрема, у Києві 5 січня біля Києво-Печерської лаври фотокореспонденту Радіо Свобода Сергію Нужненку завадили зняти акцію #принеси_ляльку. Чоловік, що разом зі священиком вийшов із лаври, заважав роботі фотокора, вимагаючи прибрати камеру, йдеться в моніторингу.

У Вінниці 28 січня учасники мітингу перешкоджали головному редактору місцевого інтернет-видання “Вежа” Андрію Качору вести відеозйомку акції протесту. Зокрема, неодноразово намагалися перешкодити знімати, вибиваючи з рук камеру.

Політичний тиск стосувався, зокрема, журналістів програми “Схеми” та миколаївських журналістів. Так, миколаївські журналісти Тетяна Локацька та Андрій Лохматов заявили про тиск з боку голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка на місцеві медіа та журналістів, що пишуть про нього критичні матеріали. Останній такий випадок стався з Андрієм Лохматовим, чий випуск програми на замовлення видання “НікВесті” не вийшов на сайті видання. Сюжет стосувався того, як незаконно керівництво Миколаївської ОДА виконує ремонтні роботи в миколаївському аеропорту. А після опублікування сюжету у себе на сторінці Лохматов отримав запрошення від голови ОДА через своїх підлеглих до нього в кабінет.

Журналісти “Схем” заявили про тиск після публікації результатів розслідування “Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента”, в якій розповіли про таємну поїздку Петра Порошенка у відпустку на Мальдіви. Зокрема, журналісти заявили, що на них накинулися з критикою прихильники президента. Вони поставили під сумнів предмет і професійність розслідування. Окрім того, журналісти зіткнулися з численними спробами зламу їхніх електронних пошт й акаунтів у соціальних мережах і месенджерах.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував три випадки перешкоджання доступу до інформації та один випадок погроз.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter