У серпні свободу слова в Україні порушили 14 разів

Дата: 12 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

У серпні в Україні загалом зафіксовано 14 випадків порушення свободи слова в 11 регіонах.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Найбільшу кількість порушень у серпні зафіксовано в категорії “погрози та залякування журналістів” – шість випадків. Далі за кількістю порушень йде перешкоджання журналістам – чотири випадки, ця кількість знизилась у порівнянні з липнем, коли було зафіксовано сім таких випадків.

Найбільше випадків зафіксовано у Києві з областю (три), два на Миколаївщині та по одному випадку на Вінниччині, Івано-Франківщині, Кіровоградщині, Одещині, Полтавщині, Рівненщині, Тернопільщині, Хмельниччині та в Чернівцях.

Порушували цього місяця право журналістів на професію приватні особи, місцева влада, депутат обласної, правоохоронці та інші.

Також у серпні було зафіксовано два випадки обмеження доступу до інформації та по одному випадку кібератаки та пошкодження майна журналістів.

ІМІ зафіксував оприлюднення інформаційними ресурсами “ЛНР” та “ДНР” персональних даних українських журналістів 11 ЗМІ. Всі ці дані раніше були передані до прес-центру штабу ООС в заявках на роботу журналістів у зоні бойових дій з 12 до 19 серпня.  Яким чином ця інформація могла потрапити до цих видань, поки невідомо. Можливо, з двох причин: або була зламана поштова скринька прес-центру штабу ООС, або хтось має доступ до інформації та надав її, повідомляють в ІМІ.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 67 випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів, 24 випадки погроз, 22 випадки побиття журналістів та 12 випадків обмеження доступу до інформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter