У Румунії не визнали референдум щодо заборони гей-шлюбів – через низьку явку

Дата: 08 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

У Румунії через низьку явку виборців визнаний таким, що не відбувся, референдум, який мав би виключити можливість визнання одностатевих шлюбів.

Про це повідомляє AP.

За даними Центрального виборчого бюро, протягом двох днів референдуму, 6 і 7 жовтня, у ньому взяли участь лише 20,4% зареєстрованих виборців. Згідно з румунським законодавством, щоб референдум був визнаний таким, що відбувся, необхідні голоси не менше 30% виборців.

Референдум мав на меті затвердити зміну статті Конституції, яка зараз визначає сім’ю як союз між “членами подружжя”, без вказівок на стать. Ініціатори прагнули змінити це на союз “між чоловіком і жінкою”.

Референдум проводився з ініціативи громадського руху “Коаліція за сім’ю”. Його прихильники наполягають на змінах, щоб гомосексуальні пари не могли в майбутньому домогтися легалізації одностатевих шлюбів. Голосування підтримала Румунська православна церква та всі, крім однієї, парламентські партії.

Наприкінці вересня Конституційний суд Румунії постановив, що одностатеві пари повинні мати рівні з гетеросексуалами сімейні права.

Рішення Конституційного суду було винесене у справі американсько-румунської гей-пари, яка попросила румунську владу визнати їхній зареєстрований у Бельгії шлюб. 5 червня Європейський суд у Люксембурзі постановив, що гомосексуал, який не є громадянином Європейського Союзу, має право на вільне проживання та пересування на всій території ЄС, якщо він перебуває в шлюбі з громадянином ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter