У Росії зріс рівень нетерпимості до українців – Рада Європи

Дата: 05 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Порівняно з 2014 роком у Росії значно зріс рівень нетерпимості до українців.

Про це йдеться у звіті, підготовленому Європейською комісією проти расизму та нетерпимості Ради Європи, передає “Українська правда”.

Причинами зростання нетерпимості експерти називають незаконну анексію Криму та російське військове втручання на сході України.

“З 2014 року в результаті незаконної анексії Російською Федерацією Республіки Крим та міста Севастополя і російського військового втручання, що призвело до збройного конфлікту на сході України, значно зросла нетерпимість до українців. Переважно це має політичну спрямованість, коли українців зображають ворогами Росії”, – цитують дослідників журналісти.

Окрім українців, російські державні чиновники і політики припускаються значної кількості расистських висловлювань щодо мігрантів з Кавказу і Центральної Азії та мусульман. Експерти зазначають, що цей процес особливо активізується під час виборчих кампаній.

“У дискурсі громадських діячів, політиків і релігійних лідерів регулярно фігурують гомофобні, трансфобні і ненависницькі висловлювання. Нетерпима публічна риторика так само залишається безкарною”, – констатують у комісії.

Водночас у звіті, в якому відображена ситуація червня минулого року, зазначають, що, незважаючи на антиукраїнську риторику останніх років, напади на українців є рідкістю “тому, можливо, що їх важче ідентифікувати”.

Як відомо, Росія не перший рік використовує мову ворожнечі як зброю проти українців та інших меншин не тільки у своїй країні, але й на окупованих територіях. Так, дані дослідження мови ворожнечі в медіапросторі окупованого Криму, яке провели українські правозахисники, показало, що українці, кримські татари, члени або прихильники Меджлісу кримськотатарського народу, активісти Євромайдану, мусульмани і мігранти є основними групами, проти яких використовувалася мова ворожнечі в інформаційному просторі півострова. Виявилось, що мова ворожнечі використовується навіть у нормативно-правових актах, тексти з використанням мови ворожнечі постійно публікуються на офіційних сайтах окупаційних органів влади півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter