У Росії про випадки насильства тепер можна скаржитися на сайті

Дата: 13 Липня 2015
A+ A- Підписатися

У Росії створили карту нападів на ґрунті ненависті.

Її автори сподіваються, що карта наочно покаже географію нападів у Москві і Московській області.

“Візуалізація повинна не тільки допомогти привернути увагу громадськості до злочинів з мотивів ненависті в цьому регіоні, а й підвищити чутливість до теми проявів насильства щодо певних груп громадян”, – йдеться в описі проекту.

Карту можна переглянути за цим посиланням. На момент публікації новини, карта містила дані про злочини не лише в Московській області, а й в Ленінградській та Нижньоновгородській областях.

На карту наносяться випадки фізичного насильства, і ці справи розглядалися в суді. Особливість цих справ – доведений мотив ненависті. Також карта містить інформацію про інші події та обставини, які дають вагомі підстави припускати наявність мотиву ненависті. Навіть тоді, коли значна частина таких випадків не була розслідуваною або ж злочинці не були знайдені.

Карта не містить інформацію про випадки масових бійок, які почалися зі взаємних образ.

Ініціатори проекту переконані, що ненависть та ворожнеча дуже швидко поширюється в суспільстві: “Особливість нападу на ґрунті ненависті полягає в його раптовості. Це, як правило, розправа над людиною, на яку нападають кілька агресорів, переконаних у своєму праві на насильство. Результатом низки таких нападів може стати страх, безсилля і відповідна ворожнеча не тільки з боку жертви, а й з боку переслідуваної групи. Як підсумок, ненависть і ворожнеча збільшується як сніжний ком, що вкрай небезпечно для нашого суспільства”.

Крім того, в результаті нападів нерідко страждають люди, яких помилково приймають за представників групи, до якої відчувають ненависть.

Розробники карти закликають людей повідомляти проект про факти нападів на ґрунті ненависті.

“Більшість нападів залишаються невідомими, що є проблемою. Відсутність об’єктивної картини заважає адекватному і своєчасному ухваленню рішень щодо попередження проявів ксенофобії. Ми сподіваємося, що всі, хто має інформацію про випадки, які не відображені на карті, розкажуть нам про це за допомогою форми “повідомити про напад”, – пишуть автори проекту.

Сторінка проекту представляє історію родини Абдулаєвих із Киргизії як приклад нападу на ґрунті ненависті. У жовтні 2013 року група націоналістів напала на Октамхан Абдулаєву, яка виходила з метро з однорічним сином Дійором на руках. Перелякана жінка змогла забігти назад у метро. Лише там вона помітила, що хлопчик плаче і постійно тре руками ліве око. Виявилося, що хлопчикові в око потрапили краплі рідини з пляшок, які нападники тримали в руках. Швидше за все, це була оцтова есенція, яка призвела до хімічного опіку рогівки ока. Явні сліди оцту були також на одязі Октамхан.

Інша історія – про Дестена Міссамі з бідної родини у Конго, який виграв конкурс на навчання в російському університеті. Молодик приїздив до Москви, де його відразу зарахували на перший курс Московського державного університету харчових виробництв. Однак 9 травня 2010 року його побили націоналістично налаштовані однокурсники.

Міліція навіть не прийняла заяву про побиття від студента, обґрунтувавши, що “це Росія” та “сьогодні вже п’ятниця і взагалі свято”. 12 травня Дестена Міссамі відрахували за “участь в інциденті, що призвів до бійки на території студентського гуртожитку”. Африканця відразу ж виселили з гуртожитку, не давши навіть забрати свої речі. Інші ж колишні одногрупники Дестана не понесли за побиття жодного покарання, хоча їхні імена і прізвища були відомі ректорату університету, розповідає сторінка проекту.

Карта нападів на ґрунті ненависті створена за підтримки комітету “Громадянське сприяння”, благодійною організацією, яка допомогає біженцям і вимушеним переселенцям, та інформаційно-аналітичним центром “СОВА”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter