У Росії правозахисну організацію “Меморіал” внесли в реєстр “іноземних агентів”

Дата: 05 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Росії вирішило внести міжнародну просвітницьку, благодійну і правозахисну організацію “Меморіал” до реєстру “іноземних агентів”.

Про це ВВС повідомило керівництво самої організації.

Міністерство ухвалило таке рішення після позапланової перевірки на наявність ознак діяльності “іноземного агента”, яку доручила провести генеральна прокуратура РФ. Організація надала різні документи, зокрема протоколи, звіти про роботу, списки публікацій, фінансові і банківські папери за чотири роки, – всього понад 31 тисячу листів.

“Ми вважаємо це рішення протиправним і будемо його оскаржувати в судах”, – йдеться у заяві Меморіалу на сторінці у мережі Facebook.

“Закон такий, що досить знайти будь-яку громадську діяльність, і можна організацію визнати “іноземним агентом”. Залучення уваги громадськості – вже політична діяльність”, – каже член правління міжнародного “Меморіалу” Ян Рачинський.

За його словами, Мін’юст визнав політичною діяльністю саме висловлювання організації стосовно закону про “іноземних агентів”, який організація вважає антиконституційним і протиправним.

“Політичною діяльністю відомство називає і заяви організації у зв’язку з убивством Бориса Нємцова, де йшлося про відповідальність влади за створення атмосфери нетерпимості та ненависті до інакомислячих”, – додав він.

Товариство “Меморіал” – найстаріша неурядова організація Росії, створена ще 1989 році в СРСР. Робота “Меморіалу” – це дослідження політичних репресій в СРСР, створення архіву жертв Великого терору, увічнення пам’яті загиблих, просвітницька і правозахисна діяльність.

Організацію внесли до списку “іноземних агентів” у Росії ще влітку 2015 року.

Закон про “іноземних агентів” у Росії прийняли влітку 2012 року. До реєстру “агентів” за законом вносяться організації, які займаються політичною діяльністю і отримують фінансування з-за кордону.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter