У Росії на Apple завели справу за гей-смайли

Дата: 25 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Компанії загрожує призупинення діяльності на території Росії або штраф у розмірі 1 мільйона рублів.

Як пише “Газета.ru“, УМВС по Кіровській області порушило адміністративну справу за емодзі – смайли, які, на думку правоохоронців, порушують законодавство РФ. У минулому на компанію вже надходили скарги за нібито присутню ЛГБТ-пропаганду. Але до порушення кримінальних або адміністративних справ не доходило.

Справу відкрили за заявою місцевого юриста Ярослава Михайлова, який побачив пропаганду ЛГБТ-цінностей у смайлах, що з’явилися в оновленій операційній системі iOS 8.3. Смайли направили на експертизу до Міжрегіонального бюро судових експертиз ім. Сікорського. Якщо бюро підтвердить, що в смайлах міститься інформація, яка завдає шкоди здоров’ю та розвитку дітей, компанія Apple повинна буде виплатити штраф у розмірі від 800 тисяч до 1 мільйона рублів або призупинити діяльність на території Росії.

Раніше юрист Ярослав Михайлов домагався компенсації від Apple за завищення цін на книги на книги в iBooks, організовував пікет біля будинку опозиційного політика Олексія Навального, а також скаржився до Слідчого комітету РФ на фото в Instagram Ксенії Собчак в одязі священика і з бутафорською бородою. Крім того, йому не сподобалися дії адміністрації російськомовної версії “Вікіпедії”, яка відмовилася виконувати вимоги Роскомнагляду щодо блокування статті про гашиш.

До цього на смайли скаржився до Роскомнагляду і прокуратури скандально відомий російський депутат Віталій Мілонов – йому не сподобалися піктограми одностатевих пар, які з’явилися в новій версії iOS. Московський адвокат Всеволод Сазонов звертався до суду з позовом про захист прав споживачів. Він стверджував, що “толерантні смайли” Apple формують у свідомості підлітків установки нетрадиційних сексуальних відносин. Проте суд відмовив у задоволенні позову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter