У Росії громадська палата рекомендує жінкам при зґвалтуванні не перевищувати самооборону

Дата: 01 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Громадська палата рекомендує жінкам при зґвалтуванні не перевищувати меж самооборони, так як за перевищення їм може загрожувати кримінальна відповідальність.

 

Про це сказав голова комісії з безпеки і взаємодії з громадськими наглядовими комісіями Антон Цвєтков, повідомляє “Дождь”.

“Жінці впоратися з чоловіком вкрай складно, і вчинення опору може привести до ще більшої агресії. Є й інший більш важливий момент, такий як порушення меж необхідної самооборони. Тобто якщо, наприклад, жінку чоловік ґвалтує, а вона вставила йому викрутку в бік, то її притягнуть до кримінальної відповідальності, тому що її життю не загрожувала небезпека – такі випадки є. Це питання законодавства”, – сказав Цвєтков.

На його думку, для боротьби з насильством слід приділяти більше уваги “вихованню підростаючого покоління”, а також відкрити в кожному регіоні кризові центри для жінок. Він додав, що потрібно також на законодавчому рівні “заборонити агресору наближатися до жертви”.

“Умовно кажучи, якщо чоловік-дебошир знущається над дружиною, суд виносить йому рішення про заборону наближатися до неї менш ніж на 100 або 200 метрів, а якщо він порушує цей режим, накладається адміністративний арешт”, – сказав Цвєтков.

Як відомо, на початку липня українська активістка Анастасія Мельниченко ініціювала в мережі Facebook флешмоб з розповідями про пережиті випадки сексуального насильства або домагань під хештегом #яНеБоюсьСказати. Флешмоб активно підхопили як українські користувачі, так і користувачі з Росії та інших країн.

За даними опитування ВЦВГД, кожен десятий росіянин був жертвою насильства, в тому числі сексуального. При цьому близько 40% не зверталися по допомогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter