У Росії декриміналізували побої в сім’ї

Дата: 27 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Російська Дума остаточно ухвалила у третьому читанні законопроект, який виводить з Кримінального кодексу побої у сім’ї, вчинені вперше.

Як повідомляє ВВС Україна, у третьому читанні “за” проголосували 380 депутатів, а “проти” – всього троє. Не голосувала за закон фракція комуністів.

Законопроект внесли восени депутати з “Єдиної Росії” на чолі з Ольгою Баталіною, а також кількома сенаторами. Свій підпис під ним поставила і сенатор Олена Мізуліна.

Законопроект прибирає з 116 статті Кримінального кодексу – “Побої” – слова “стосовно близьких осіб”. Таким чином він виводить з-під кримінальної відповідальності завдання побої родичам.

Зараз в Росії побої, які вчинили вперше поза сім’єю, є адміністративним правопорушенням, а всередині родини – кримінальним.

Під час обговорення законопроекту проти висловились тільки комуністи.

“Цей закон закріпить насильство як норму поведінки”, – заявив депутат Юрій Сінельщіков.

Володимир Жириновський підтримав ухвалення закону.

Прихильники змін вказали, що мова не йде про випадки, коли завдана шкода здоров’ю.

“Мова йде про ляпаси та запотиличники”, – заявив депутат від “Єдиної Росії” Андрій Ісаєв.

Комуністи виступали за те, щоб зберегти кримінальну відповідальність за побої вагітних, неповнолітніх та осіб у безпорадному стані. Але цю пропозицію не підтримали.

Згідно з даними нещодавнього соціологічного опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки, більшість росіян засуджують фізичне насильство, але підтримують пропозицію пом’якшити покарання за побої, завдані вперше.

За переведення побоїв з кримінальних у перелік адміністративних порушень виступили 59% опитаних.

При цьому 70% росіян висловились проти побоїв, а 19% допускають застосування фізичної сили до дружин, дітей та чоловіків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter