У Росії дали 11 років колонії українцю Виговському

Дата: 15 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Московський обласний суд засудив громадянина України Валентина Виговського на 11 років колонії суворого режиму за шпигунство.

Виговський був визнаний винним в шпигунстві (ст. 276 КК) на території Росії, передає “Інтерфакс”.

Крім того, суд ввів у дохід держави вилучені у Виговського 3900 євро.

Як повідомляється, обвинувачений уклав досудову угоду зі слідством. Справа розслідувалася органами ФСБ під грифом “цілком таємно”. Процес відбувався у закритому режимі з призначеним адвокатом.

Як вважає слідство, Виговський через інтернет залучав працівників російських організацій оборонно-промислового комплексу авіаційно-космічного профілю до збору та передачі йому закритої технічної документації.

“Виговський потрапив у поле зору ФСБ в 2012 році за підозрою в збиранні та зберіганні відомостей, що становлять комерційну таємницю, шляхом підкупу, а також відомостей, що становлять державну таємницю, з метою їх передачі представнику іноземної держави”, – цитує агенство слова джерела в ЦГЗ ФСБ .

“Під час передачі грошей громадянинові Росії за видобуті матеріали Виговський був затриманий співробітниками ФСБ Росії на території республіки Крим”, – повідомили впресс-службі відомства.

За словами його батька, Валентина Виговського і ще кількох людей затримали в Криму під час робочої поїздки і вивезли до Росії. Більше року йото тримали в Лефортово. За цей час, йому дозволили лише одне побачення з матір’ю. Обставини справи трималися в секреті, адвокатів йому призначили, а українському консулу не повідомляла подробиці.

“На побаченні він про це не міг сказати, в листах він про це не пише, правозахисникам він теж не міг сказати, бо там стоять люди і не дозволяють говорити. Консулу він не може сказати, оскільки стоять люди і не дозволяють, відразу переривають розмову. Якщо приходить до нього консул – відразу стає дві людини-наглядачі”, – розповідав його батько “Радіо Громадське”.

 

Відеокоментар щодо вироку Московського обласного суду Російської Федерації у справі незаконно утримуваного громадянина України Валентина Вигівського

Posted by Міністерство закордонних справ України / Ministry of Foreign Affairs on 15 декабря 2015 г.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter