У Росії церква відмовилася відспівувати ВІЛ-позитивну жінку

Дата: 29 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

У російському місті Магнітогорську в одному з храмів священики відмовилися відспівувати жінку, яка мала ВІЛ та хворіла на туберкульоз.

Про це повідомляє сайт “СНІД.Центр”.

Про історію стало відомо після того, як анонімний користувач у “ВКонтакте” розповів її на одному з форумів.  

“У Челябінську померла дочка знайомої, яку мати вирішила поховати в Магнітогорську, попередньо замовивши відспівування. Після прибуття в храм служителі церкви попросили надати довідку: їм потрібно було переконатися, що покійна не заподіяла собі смерть. Коли виявилося, що в документі фігурує діагноз “СНІД” і “багато всяких болячок”, у панахиді було відмовлено: представники церкви послалися на те, що “СНІД – це вірусна хвороба”. У результаті катафалк із покійною простояв біля церкви цілу годину”, – написав він.

У Свято-Нікольському храмі цю інформацію частково підтвердили, але пояснили причини відмови тим, що того дня паралельно хрестили кількох дітей. Журналісти, які висвітлювали цю історію, взяли коментарі в місцевих лікарів, які одностайно заявили, що ні ВІЛ, ні туберкульоз не загрожують іншим після смерті людини.

“Туберкульоз – інфекція повітряно-крапельна. Нею можна заразиться під час потрапляння частинок мокротиння або слини в дихальні шляхи. Але небіжчик-то не дихає. Крім того, туберкульозна паличка живе тільки в тілі живої людини і гине разом з ним”, – пояснювали вони.

На жаль, люди, що живуть з ВІЛ, досі стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Із цієї причини представники груп ризику бояться проходити тестування, не знають свого ВІЛ-статусу, а деякі досі вважають ВІЛ/СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних. Нещодавно в прямому ефірі одного з українських каналів колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій звинуватив громадського активіста та голову організації “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Дмитра Шерембея в тому, що він нібито міг інфікувати його ВІЛ через подряпину, яку Мусій дістав унаслідок їхньої бійки. Така реакція колишнього чиновника та абсурдні звинувачення викликали шквал критики серед людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter