У Раді зареєстрували законопроект щодо правового статусу політв’язнів

Дата: 29 Березня 2018
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо правого статусу незаконно утримуваних в тюрмах окупованих територій Донецької та Луганської областей і Російській Федерації.

Про це повідомляє у Facebook віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко.

До співаторства законопроекту “Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами” долучилися представники комітету прав людини й захисту ветеранів, також Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та колишні заручники.  За словами Ірини Геращенко, термінологія законопроекту враховує українське законодавство й міжнародні конвенції.

“Законопроект визначає правовий статус незаконно утримуваних і певні соціальні гарантії, як то разова грошова виплата, яку має визначати Кабмін після звільнення людини (враховуючи можливості українського бюджету, тобто, ми не фіксуємо цю суму, вона залежить від бюджетних можливостей і є разовою). При цьому дезертири, інші особи, хто співпрацював з окупаційним режимом (якщо це встановлено спеціальними службами, військовою прокураторою), не матимуть право на отримання соціальноі разовоі виплати й інші соціальні гарантіі. Важливо, що держава посилить правовий захист заручників, допомогу в підготовці позовів задля притягнення причетних до катувань і незаконних утримань”, – зазначила вона.

Крім того, за її словами, законопроект пропонує ще раз законодавчо зафіксувати, що протягом перебування в полоні військовослужбовцям нараховується заробітна плата.

1 березня Верховна Рада попросила парламенти іноземних держав засудити політичні репресії Росії проти громадян України і допомогти звільнити політичних в’язнів з в’язниць Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter