У Раді зареєстрували законопроект, який розблокує допомогу сім’ям політв’язнів

Дата: 31 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Віце-спікерка Верховної Ради, представниця України в Тристоронній контактній групі в Мінську Ірина Геращенко зареєструвала технічний законопроект, що допоможе українському уряду розблокувати питання виплат допомоги сім’ям політв’язнів Кремля.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Вона нагадала, що в бюджеті на 2018 рік заклали 96 мільйонів гривень на правову і соціальну допомогу сім’ям політв’язнів і заручників, саме з цих коштів була виплачена соціальна допомога звільненим у грудні 2017 року.

Уряд схвалив рішення про соціальні разові виплати сім’ям політв’язнів Кремля, але через недосконалість законодавства питання залишається заблокованим, зазначила Геращенко.

“І мама Саші Кольченко, інші сім’ї збирають гроші волонтерів, щоб купити квитки до Сибіру, на побачення. Мій законопроект не потребує додаткових фінансових ресурсів, навпаки, тільки унормовує використання виділених 96 мільйонів, чітко приписуючи їхнє цільове призначення. Щиро сподіваюся, що колеги підтримають цей законопроект в перші дні сесії”, – зазначила Геращенко.

Уряд України 26 липня схвалив постанову про підтримку українських політв’язнів, яких утримують у Росії і на окупованих територіях, а також членів їхніх сімей.

Усього, за даними правозахисників, у Росії й окупованому нею Криму утримують приблизно 70 українських політв’язнів. Частина з них оголосила голодування на знак протесту.

Зокрема, ув’язнений в Росії на 20 років український кінорежисер Олег Сенцов у колонії за Полярним колом із 14 травня тримає голодування з вимогою звільнення всіх утримуваних Москвою українських політв’язнів.

Окрім Сенцова, голодування на знак протесту проти переслідування оголосили ув’язнений у Криму Володимир Балух, засуджений у Росії українець Станіслав Клих, журналіст Станіслав Асєєв, відомий під псевдонімом Станіслав Васін, утримуваний у полоні бойовиків у Донецьку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter