У Португалії дозволили змінювати стать без висновку медиків про “порушення ідентичності”

Дата: 13 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Парламент Португалії ухвалив закон, який дозволить громадянам змінювати стать та ім’я з 16 років без медичного висновку, який свідчить про “порушення ідентичності”.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на AFP.

“Португалія приєднується до Данії, Мальти, Швеції, Ірландії та Норвегії і стане шостою європейською країною, яка надасть право на самовизначення трансґендерної ідентичності… без опіки третіх осіб та без діагнозу порушення ідентичності”, – сказала депутатка Сандра Кунья під час дебатів.

Зміна статі та прізвища залишатиметься незалежною від будь-якої можливої зміни статі. Закон також забороняє хірургічні процедури для дітей, які народжуються з чоловічими та жіночими статевими органами, щоб вони могли самостійно вибрати собі стать.

Нинішній закон, який діє з 2011 року, вимагав від транссексуалів надати медичний діагноз, який би засвідчував ґендерну дисфорію – коли ґендер не відповідає біологічній статі.

Тепер новий закон має підписати консервативний президент Марсело Ребело де Соузою, який наклав вето на першу версію тексту, ухвалену парламентом в середині квітня. Глава держави хотів, щоб для неповнолітніх віком від 16 до 18 років був необхідний медичний висновок.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я розпочала процедуру вилучення трансґендерності з переліку психічних розладів у Міжнародній класифікації захворювань – обов’язковому стандарті для всіх держав світу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter