У Порошенка шукають суддю до ЄСПЛ: на конкурс дали тиждень

Дата: 26 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Президент Петро Порошенко підписав указ про проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України, проте дав суддям для цього всього тиждень.

Про ситуацію розповів заступник міністра юстиції та уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина на своїй сторінці у Facebook.

Відповідний указ Порошенко підписав 19 квітня, а крайнім терміном для приймання документів вказав 27 квітня, тобто тиждень. 

“Перевірка знання мов відбудеться 2 та 3 травня, а співбесіда – 6 травня. Дізнатися про конкурс потенційним кандидатам було непросто: оголошення розміщене на сайті президента, в “Урядовому кур’єрі”, і все”, – зазначає Ліщина. 

Водночас ЄСПЛ надав рекомендації Комітету міністрів щодо добору кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини, де зазначено, що оголошення для заявників має бути широко доступним загалу в такий спосіб, щоб воно могло стати відомим усім або більшості прийнятних кандидатів, а держави мають за необхідності розглянути вжиття додаткових заходів для того, щоб забезпечити їхню достатню кількість.

“Якщо головна мета – дати можливість підписати список чинному президенту, то в АПУ був майже рік, щоб провести конкурс”, – зазначає заступник міністра. 

Також, за словами Ліщини, у вимогах до кандидатів є порушення, зокрема вимога бути громадянином України, що порушує конвенцію, та заборона брати участь тим, щодо кого проводиться дізнання, досудове слідство чи судовий розгляд кримінальної справи.

“Легкий спосіб зняти незручного кандидата – порушити проти нього кримінальну справу”, – пояснює чиновник.

Питання викликає і склад комісії: 

“Я б віддав непогані гроші, щоб побачити, як ця комісія перевірятиме фахові знання в галузі конвенції в умовного Аркадія Бущенка, який практично створив практику ЄСПЛ по Україні в кримінальних справах, чи умовного Миколи Гнатовського, тричі обраного президентом Комітету з питань запобігання катуванням Ради Європи, чи умовної Лутковської. Дуже велике прохання до комісії, серед членів якої є люди, яких я дуже поважаю: якщо ви не хочете бути об’єктом глузування в юридичному ком’юніті в Україні та обговорення в самому негативному світлі в Раді Європи, поки ще не пізно, приведіть порядок проведення у відповідність до вимог рекомендацій ЄСПЛ”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter