У Полицькій виправній колонії монітори зафіксовали випадки жорстокого поводження

Дата: 24 Червня 2016
A+ A- Підписатися

У Полицькій виправній колонії (№ 76)  Рівненської області монітори Національного превентивного механізму (НПМ) зафіксували випадки жорстокого поводження.

Під час ознайомлення з  умовами тримання засуджених в колонії вони виявили, що в камерах штрафних приміщень недостатньо природнього та штучного освітлення, свіжого повітря, відсутня припливно-витяжна вентиляція. Приміщення не обладнані бачками з питною водою.

В установі не забезпечують належних умов праці для засуджених, які працюють у цеху з обробки базальтового каменю. На виробничій ділянці приміщення в’язні працюють без засобів індивідуального захисту органів дихання та зору. Засуджені нічого не знають про нарахування їм зарплати.

Ув’язнені скаржилися моніторам на відсутність проведення правороз’яснювальної роботи щодо передбачених законодавством пільг, повільне вирішення адміністрацією питань, пов’язаних з отриманням паспорта  громадянина України, а також на низьку якість харчування.

Монітори також виявили, що наразі у  медичній частині установи залишаються не укомплектованими посади терапевта та психіатра. У більшості медичного персоналу відсутні сертифікати про проходження професійної перепідготовки або підвищення кваліфікації. В колонії брак діагностичного, лабораторного, а також необхідного для надання невідкладної медичної допомоги обладнання. У стоматолога відсутній пломбувальний матеріал. Монітори зафіксували випадки списання сильнодіючого нейролептичного препарату (аміназину) без будь-яких записів у медичних картках пацієнтів.

У  колонії існує негативна практика залучення адміністрацією окремих засуджених до контролювання поведінки інших в’язнів, унаслідок чого такі особи перебувають у більш привілейованому становищі у порівняні  з іншими.

Крім цього, монітори виявили факт отримання засудженим в установі наприкінці минулого року тілесних ушкоджень, зокрема травми грудної клітки. Звертає на себе увагу той факт, що після звернення в’язня до медичної частини зазначена травма не була зафіксована в документації установи. Згідно  з документацією медичної частини, допомога йому також не надавалася.

З метою підтвердження цієї інформації учасники візиту ініціювали проведення рентгенограми грудної клітини засудженого, за результатами чого учасник моніторингової групи, який є лікарем-фахівцем в галузі судово-медичної експертизи, виявив ознаки, які можуть вказувати на наявність травматичної патології ребер (переломів, що зростаються). При огляді цього засудженого виявлено деформацію грудної клітки у вигляді випинання ребер, що може бути наслідками отримання травми.

Візит до колонії був проведений 14 червня за участі працівників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини.

За результатами моніторингового візиту відповідну інформацію буде направлено до Генеральної прокуратури України та Міністерства юстиції України для вжиття відповідних заходів реагування  та усунення виявлених недоліків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter