Рада створила ТСК з питань нападів на активістів. Друзі Гандзюк вважають її заангажованою

Дата: 06 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

За це рішення проголосувало 259 народних депутатів, передає кореспондентка Центру інформації про права людини.

Свій звіт комісія має надати не пізніше ніж через три місяці з часу створення.  

Відповідно до тексту проголосованої постанови, головою комісії стане позафракційний народний депутат Борислав Береза, а його заступником – депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Сергій Алєксєєв.

Комісія складається з 18 народних депутатів. П’ять – від фракції Блоку Петра Порошенка, троє – від “Народного фронту”, двоє представляють Опозиційний блок і по одній людині від “Самопомочі”, “Батьківщини”, “Відродження” та “Волі народу”. Включено туди і двох позафракційних депутатів.

Зокрема, до ТСК увійшов Мустафа Найєм, щодо кандидатури якого довго тривали дискусії на нараді голів фракцій зі спікером. Як напередодні заявляв сам Найєм, його кандидатуру фракція БПП відмовилася погодити нібито через “конфлікт інтересів”: його рідний брат товаришував з Гандзюк. 

У комісії також присутній представник “Народного фронту”, екс-радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, хоча активісти та друзі Гандзюк протестували проти його включення до ТСК. 

Голосуванню за створення тимчасової слідчої комісії передувало емоційне обговорення в сесійній залі за участю керівників силових відомств. 

Генпрокурор Юрій Луценко розкритикував саму ідею ТСК і звинуватив ініціаторів її створення в тому, що їм потрібен “піар для боротьби за владу”. 

“У неї (ТСК – ред.) навіть не буде предмету роботи. Будь-яка інформація становить таємницю слідства, і прокурор не дозволить, особливо після вчорашнього витоку, отримати доступ будь-якого члена ТСК до будь-якого документа слідства”, – сказав Луценко.   

Адвокатка Катерини Гандзюк Євгенія Закревська також заявила, що не буде зі свого боку надавати жодної інформації членам ТСК. Причиною стало включення туди Антона Геращенка, який, на її думку, може використовувати інформацію “у своїх цілях”.

“Все, що говорив і писав Антон Геращенко про справу Каті, викликало у неї крайнє обурення. А в першу чергу – сам факт того, що він отримував інформацію від слідства, яку зобов’язані були повідомляти потерпілій ДО оприлюднення будь-кому. На її прохання мною було подано заяву з метою встановити – хто і на якій підставі зливав йому дані досудового розслідування і чи був на це дозвіл прокурорів”,відреагувала на ухвалений парламентом склад ТСК Закревська.

Розкритикували постанову про створення тимчасової слідчої комісії і координатори руху “Хто замовив вбивство Катерини Гандзюк?”.

“ТСК ще не розпочала роботу, а її діяльність уже перетворена на фарс”, – йдеться в їхній заяві.

Невдоволення викликало формулювання завдання роботи комісії. Адже спочатку йшлося про “проведення перевірки фактів бездіяльності та порушень правоохоронних органів України під час проведення розслідування справ 55 нападів на громадських діячів”. А в ухваленій постанові вже прибрані слова про бездіяльність та порушення. 

Друзів Гандзюк так само обурив факт включення до ТСК Антона Геращенка, “який протягом слідства свідомо дезінформував суспільство”. Крім того, вони заявили про свою недовіру більшості членів комісії, яку вважають заангажованою. 

“Ми розуміємо, для чого це робиться. Розуміємо, що фракції БПП і НФ хочуть отримати контроль у ТСК для того, щоб потім затягувати час, відволікати увагу суспільства від реального слідства, тим самим прикриваючи свою відповідальність за крах правоохоронної системи і тиск на активістів”, – пояснюють автори заяви.

Громадська активістка та керівниця справами Херсонського міськвиконкому Катерина Гандзюк померла 4 листопада через те, що під час нападу 31 липня на неї вилили літр сірчаної кислоти.

Унаслідок замаху Гандзюк дістала опіки 40% тіла. У жінки сильно були пошкоджені очі. За три місяці вона перенесла 15 операцій.

3 серпня генеральний прокурор Юрій Луценко після спілкування з Гандзюк заявив, що розслідування справи передадуть Службі безпеки України.

Наразі в замаху на життя Гандзюк підозрюється п’ять осіб. Усі вони учасники АТО, розвідники “Української добровольчої армії”. Четверо з них визнали свою провину. П’ятий співучасник Сергій Торбін, на якого вказують інші підозрювані як на організатора замаху, заперечує свою причетність.

Друзі Гандзюк неодноразово висловлювали занепокоєння, що, на їхню думку, всю провину за скоєний злочин “повісять” на п’ятьох виконавців, а самих замовників так і не буде знайдено і покарано.

З початку 2018 року правозахисники зафіксували щонайменше 53 напади на громадських активістів по всій Україні.

5 листопада низка громадських організацій у своєму зверненні закликали відправити у відставку генпрокурора Юрія Луценка та голову МВС Арсена Авакова через тотальну безкарність за злочини проти активістів та громадських діячів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter