У парламенті пропонують полегшити наслідки від “монополії адвокатури”

Дата: 04 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Народні депутати ініціювали зміни до закону “Про судоустрій і статус суддів”, які, за їхніми словами, мають нівелювати монополію адвокатури.

“У ст. 10 закону ми визначаємо, що таке малозначимий спір. Такий спір, відповідно до Конституції, можна вирішувати без участі адвокатів”, – пояснив позафракційний депутат Віталій Купрій.

Законодавчою ініціативою пропонується визначити, що малозначним спором буде будь-який немайновий спір та майновий спір, ціна позову якого не перевищує одного мільйона гривень.

“Чому один мільйон гривень? Ми вважаємо, що це є межею, при якій малий бізнес може вільно почуватися і зможе захищати свої права, не спираючись на адвокатуру”, – каже Віталій Купрій.

Депутат від “Батьківщини” Ігор Луценко назвав конституційні зміни у частині правосуддя антиреформою і заявив, що вона торкнеться правозахисників та активістів.

“Ми намагаємося зменшити шкоду від цієї реформи. Я звертаюся до тих, хто завжди займався екологічною, активістською, правозахисною діяльностями та захистом історико-культурної спадщини. Це ваш законопроект! Це можливість вам продовжити вашу діяльність, тому що послуги безкоштовних адвокатів в найближчій перспективі будуть заборонені законом”, – вважає депутат.

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року в силу вступили конституційні зміни в частині правосуддя, за які Верховна Рада проголосувала у червні. Відповідно до цих змін громадянин позбавляється права вибору захисника в будь-яких судових справах. Відбуватиметься це поетапно протягом трьох років – із 1 січня 2017, 2018 і 2019 років відповідно у Верховному суді, в апеляційних і в місцевих судах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter