У парламенті хочуть карати за “умисне невизнання” українськими Криму та Донбасу: що про це кажуть експерти?

Дата: 10 Липня 2019
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №10423 “Про внесення змін до статті 110 Кримінального кодексу України”, який передбачає покарання за умисне невизнання належності Україні анексованого Криму і окремих районів Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляє пресслужба парламенту. 

Авторами документа стали спікер парламенту Андрій Парубій, народні депутати України Вікторія Сюмар і Марія Іонова. У пояснювальній записці до законопроєкту парламентарі наголошують, що головна його ціль – усунення потенційних розбіжностей у правозастосовній практиці судовими та правоохоронними органами щодо застосування положень Кримінального кодексу України, спрямованих на захист територіальної цілісності України.

“Чинне законодавство у сфері заборони посягання на територіальну цілісність України в цілому відповідає міжнародним стандартам у цій сфері, однак часто неналежно застосовується судовими та правоохоронними органами. Зокрема, відповідні органи при застосуванні статті 110 Кримінального кодексу України можуть стикатися з тим, що вона спрямована скоріше на попередження загрози розколу держави та закликів до них. Втім, тлумачення чинної редакції створює незручності в її застосуванні щодо фактів умисного невизнання належності тимчасово окупованих територій до складу території України”, – зауважують автори. 

За “умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, умисне невизнання належності Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей до території України” депутати хочуть карати позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

Зі свого боку адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова наголошує, що до ідеї авторів законопроєкту є декілька питань.

“Не зовсім зрозуміло, яку саме ситуацію цей законопроєкт має виправити. Все, про що говорять автори, – це потреба виправити правозастосовну практику, але в чому полягає суть проблеми, не зрозуміло. Треба розуміти, що частина перша статті 110 Кримінального кодексу передбачає відповідальність за певні дії, тобто людина щось має зробити для того, щоб територіальна цілісність України не була збережена. Разом з тим до цього складу злочину зараз хочуть додати умисне невизнання, що, на мій погляд, є трошки менш тяжчим злочином, ніж посягання”, – каже експертка та додає, що відповідальність за ці злочини має бути різною. 

Також питання викликає юридичне визначення територій у документі.

“Коли мова йде про територію автономної республіки Крим та Севастополя, то все зрозуміло, але коли автори говорять про окремі території Донецької та Луганської областей, то виникає питання, які саме території вони мають на увазі, адже в проєкті немає чіткого переліку окупованих сіл та міст”, – додає Луньова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter