У омбудсмена наголошують на якнайшвидшому врегулюванні виправлення судових помилок

Дата: 12 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Правова процедура виправлення судових помилок потребує якнайшвидшого законодавчого врегулювання.

На цьому наголосив представник Уповноваженого Верховної ради з прав людини Михайло Чаплига на круглому столі “Відсутність в Україні механізму виправлення судових помилок” у вівторок, повідомляє прес-служба Уповноваженого.

За його словами, відповідний  проект  Закону України “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок)”  під номером 2033а понад рік тому зареєстрований у парламенті, проте досі не був внесений на розгляд.

Чаплига наголосив, що протягом тривалого часу правозахисники наполягають на необхідності перегляду остаточних вироків у справах про тяжкі та особливо тяжкі злочини, в яких обвинувачення ґрунтувалося винятково на зізнаннях, отриманих внаслідок катувань, інших порушень права на відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів тощо. Встановлення цих порушень має наслідком визнання цих судових рішень неправосудними.

Метою цього проекту Закону України є запровадження на національному рівні тимчасового механізму перегляду вироків у кримінальних справах, у яких особи були засуджені без належної доказової бази за тяжкі та особливо тяжкі злочини на підставі Кримінально-процесуального кодексу України від 28 грудня 1960 року і досі відбувають покарання, – для забезпечення таким особам права на правосудний вирок та відновлення їхніх прав.

Чаплига також зазначив, що правові механізми виправлення судових помилок функціонують у Польщі та країнах Північної Європи.

Під час роботи круглого столу було презентовано відеофільм “Свавільно засудженим – волю”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter