В Омбудсмана заявляють, що МінТОТ порушує порядок збору персональних даних

Дата: 11 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Чиновники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій порушують чинну процедуру, закріплену законодавством, під час роботи з персональними даними українців, які покинули окуповані частини Донбасу та окупований Крим. 

Про це повідомляє прес-служба Омбудсмана. 

Зокрема, міністерство, всупереч статтям 9, 24 Закону України “Про захист персональних даних”, не повідомило Уповноваженого ВРУ з прав людини про здійснення обробки персональних даних, що становить особливий ризик для прав і свобод суб’єктів даних, та про відповідальну особу, яка організовує роботу, пов’язану із захистом персональних даних. 

Крім того, у відомстві досі не визначено порядок обробки персональних даних, відсутній план дій на випадок несанкціонованого доступу до них, пошкодження технічного обладнання, виникнення надзвичайних ситуацій тощо. Також порядок ведення обліку операцій, пов’язаних з обробкою персональних даних, та ведення обліку працівників міністерства, які мають доступ до таких даних, потребує, за інформацією офісу Уповноваженої з прав людини, вдосконалення. 

Як відомо, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо перемішених осіб створили у 2016 році, адже наявних на той момент інституцій, за словами чиновників, не вистачало для вирішення проблем переселенців. Проте за час роботи відомства в активістів та правозахисників уже неодноразово виникало багато запитань до його працівників. Зокрема, у питаннях розподілення держкоштів політв’язням, скасування закону про вільну економічну зону Крим та інших. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter