У новому парламенті Латвії буде рекордна кількість депутаток

Дата: 08 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

У складі 13-го Сейму Латвії працюватиме рекордна кількість депутаток.

Такі дані Центральної виборчої комісії, пише видання Delfi.

У новому складі Сейму працюватиме 31 жінка і 69 чоловіків. Після відновлення незалежності країни найбільше число жінок депутатів було в 11-му Сеймі (21 жінка), а найнижче – в шостому (вісім жінок).

Нагадаємо, на початку вересня активістки з різних жіночих організацій провели під стінами Верховної Ради акцію “Жінкам владу – жінок в Раду”, вимагаючи дотримання ґендерної рівності та введення представницьких квот у виборчому кодексі України.

У 2015 році Верховна Рада вперше включила до виборчого законодавства норму про ґендерну квоту. Відтоді в Законі України “Про місцеві вибори” з’явилися рядки про те, що “представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30% загальної кількості кандидатів у виборчому списку”.

Проте за два роки дії норми кількість жінок, представлених у владі об’єднаних територіальних громад (ОТГ), зменшилась із майже 20 до 14%, а жіноче представництво в українській політиці досі залишається на дуже низькому рівні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter