У Нідерландах депортують вірменських дітей, які прожили там майже все життя

Дата: 04 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Влада Нідерландів ухвалила рішення про депортацію двох вірменських дітей, незважаючи на те, що вони прожили в цій країні майже все життя.

Про це повідомляє ВВС.

13-річний Ховік і його 12-річна сестра Лілі приїхали до Нідерландів зі своєю матір’ю 2008 року. 37-річна Арміна Амбарцюмян подала заяву про надання притулку незабаром після прибуття з Росії. Діти ніколи не жили у Вірменії і ледь володіють мовою.

У 2017 році Арміну Амбарцюмян депортували, але вона встигла відправити дітей за секретною адресою, перш ніж їх знайшла влада. Відтоді вони живуть із сім’єю, яка подружилася з їхньою матір’ю.

На підтримку дітей проводили акції їхні однокласники з міста Амерсфурт, і справа набула резонансу в Нідерландах. Протягом декількох місяців суди розглядали справу, а учасники кампанії стверджували, що мати дітей була психічно і фізично нездатна доглядати за ними і в разі депортації їх відправлять до дитячого будинку.

Після серії слухань минулого місяця було ухвалено остаточне рішення про те, що Лілі і Ховік не залишаться. Суд зазначив, що Вірменія є безпечною країною і для дітей немає ризику переслідувань.

Мати дітей у листі газеті Algemeen Dagblad повідомила, що зараз вони “ховаються” і перебувають у “безпечному місці”. У суботу дітей показали в ток-шоу на нідерландському телебаченні і вони сказали, що дійсно були вражені звісткою про свою неминучу депортацію.

Депортація має відбутися 8 вересня. Уряд Нідерландів наполягає на справедливості своєї політики надання притулку.

Прем’єр-міністр Марк Рютте заявив, що він розуміє емоції, пов’язані з цією справою, але кількість прохачів притулку має суворо контролюватися.

Раніше голова ультраправої нідерландської Партії свободи Герт Вілдерс скасував конкурс карикатур на пророка Мухаммеда на тлі погроз на його адресу і масових протестів у Пакистані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter