У Національній поліції створюють кіберпідрозділ без погодження з керівником – експерт

Дата: 28 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Пропозиції уряду щодо створення кіберполіції та інших підрозділів не відповідають закону про Національну поліцію.

Про це повідомив у колонці на “Українській правді” експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

Він нагадав, що у МВС анонсували створення кіберполіції до 5 листопада, а також створення Департаменту захисту економіки та Департамент протидії наркозлочинності. 

“Але утворення таких органів виглядає як спроба терміново працевлаштувати важливих осіб: оскільки кіберполіція створюється на базі існуючого управління боротьби з кіберзлочинністю, а Департамент захисту економіки – Департаменту протидії злочинності у сфері економіки“, – зазначає експерт.

Крім того, на думку Банчука, уряд вийшов за межі своїх повноважень при створенні цих підрозділів, адже у частині 3 статті 13 закону про Національну поліцію наведено вичерпний перелік підрозділів, що мають бути створені. Це кримінальна поліція, патрульна поліція, органи досудового розслідування, поліція охорони, спеціальна поліція, поліція особливого призначення. І нові підрозділи лише можуть бути складовими тих, що прописані у законі, а не повністю відокремленими.

До того ж, для зміни структури поліції потрібні пропозиції керівника Національної поліції, без яких рішення міністра МВС чи Кабміну є нелегітимними, зазначає Банчук.

Експерт говорить, що цьому має дати оцінку Міністерство юстиції. Інакше уряду ніщо не заважатиме відновити діяльність ветеринарної міліції, транспортної міліції, управлінь по боротьбі з організованою злочинністю, які були ліквідовані на підставі закону від 12 лютого 2015 року, або піти на інші відверті порушення закону про поліцію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter