У Москві провели обшуки в активістів, що займаються моніторингом виборів

Дата: 07 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Сьогодні вранці до керівників асоціації на захист прав виборців “Голос” прийшли з обшуками співробітники самарського МВС.

Як повідомляє Article20, поліцейські прийшли з обшуком у квартири співголови “Голосу” Григорія Мельконьянца, координатора проектів “Голоси” Романа Удота і виконавчого директора “Голосу” Тетяни Тройнової.

Обшук проводили в рамках податкової справи щодо керівника “Голосу. Поволжя” Людмили Кузьміної. У лютому в її квартирі також було проведено обшук і порушено справу про несплату податків. Федеральна податкова служба визначила як дохід пожертвування від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), на які “Голос. Поволжя” реалізовував програму “Прозорі вибори”.

Адвокат Ольга Гнездилова повідомила, що обшук проводиться за постановою самарського суду слідчим з особливо важливих справ Слідчого відділу по місту Химки ГСУ СК по Московській області Томчиком С. Ю.

При цьому слідчий не надав необхідні документи, що підтверджують повноваження слідчого на проведення обшуку і вилучення майна, відмовився пред’явити службове посвідчення. Опис робили без перерахування документів, що вилучаються. Були вилучені комп’ютери і документи, співробітники поліції перевіряли буквально кожен папірець і флешку, кажуть активісти. Вони припускають, що обшуки були проведені для того, щоб заблокувати громадський моніторинг виборів.

Адвокат повідомила, що вони мають намір оскаржити обшуки, оскільки вважають, що вони проведені незаконно і з порушеннями.

Асоціація “Голос” з 2000 року займається громадським спостереженням за виборами по всій Росії. У 2013 році Басманний суд оштрафував асоціацію на 300 тисяч рублів за невиконання закону про некомерційні організації, згідно з яким політичні НКО підлягають обов’язковій реєстрації. “Голос” було примусово включено до реєстру “іноземних агентів”.

Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила заяву, у якій зазначено: “ОПОРА рішуче засуджує факти тиску на представників Руху “Голос” та обурена необґрунтованими звинуваченнями на рахунок провідного у Росії руху з незалежного спостереження за виборами“.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter