У Мексиці вбили журналіста, який викривав наркокартелі

Дата: 16 Травня 2017
A+ A- Підписатися

У Мексиці застрелили журналіста Хав’єра Вальдеса, який відомий своїми публікаціями про наркоторгівлю. Його вбили у понеділок в місті Кульякан, у штаті Синалоа, де він жив і працював.

Як повідомляє ВВС Україна, журналіста вбили навпроти редакції газети, яку він створив.

2011 року репортер отримав нагороду від Комітету захисту журналістів за свої публікації, присвячені проблемі наркоторгівлі.

Протягом 30-ти років журналістської кар’єри Вальдес розслідував діяльність наркокартелів і організованої злочинності в Мексиці, в тому числі могутнього наркокартелю Синалоа.

Вважають, що на частку цього картелю припадає чверть всіх наркотиків, які надходять до США з Мексики.

Засновник картелю Хоакін Гузман, відомий також як “Коротун”, був схоплений 2014 року і зараз перебуває у в’язниці в США в очікуванні судового розгляду.

Президент Мексики Енріке Пенья Ньєто засудив вбивство Вальдеса. Влада штату Синалоа заявила, що візьме під охорону членів сім’ї Вальдеса і його колег.

Нагадаємо, у березні в Мексиці вбили журналістку Мирославу Брич, яка також писала про наркоторгівлю.

З 1992 року в Мексиці вбили щонайменше 40 журналістів. Багато з них перед смертю зазнали тортур. Ці дані надав мексиканський комітет із захисту журналістів.

12 травня у Мексиці вбили жінку, яка очолювала групу з 600 сімей, що шукають своїх зниклих родичів. Міріам Родрігес Мартінес вдалося знайти тіло дочки у підпільній могилі і притягти вбивць до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter