У Марші рівності взяли участь близько 6 тисяч людей – організатори

Дата: 17 Червня 2018
A+ A- Підписатися

У Марші рівності в центрі Києва, за даними організаторів, узяли участь близько 6 тисяч людей. Противники Маршу щонайменше три рази намагалися перешкодити його проведенню, їхні дії були блоковані поліцією.

Фото Миколи Мирного

Виконавча директорка громадської організації “КиївПрайд”, членкиня оргкомітету КиївПрайду2018 Руслана Панухнік повідомила журналістам, що, за її оцінкою, у Марші рівності взяли участь 5-6 тис. осіб.

“Це в два рази більше, ніж минулого року. Все пройшло без ексцесів, поліція забезпечила порядок, а наші волонтери забезпечили рух самої колони. Зараз учасники та учасниці роз’їхалися по шляхах відходів”, – розповіла вона.

Разом з тим Панухнік зазначила, що організатори мають намір моніторити ситуацію в Києві до кінця дня, “щоб розуміти, що все закінчилося безпечно”.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, близько 10-ї години, коли колони Маршу вже були сформовані, приблизно 10 противників Маршу з криками ”Ганьба!” вибігли перед колоною неподалік Будинку вчителя.

Фото Миколи Мирного

Вони близько 3 хвилин стояли, перешкоджаючи руху колон із плакатами “Заборонити пропаганду гомосексуалізму”, “Діти мають право на тата і маму” тощо. Потім поліція взяла їх у кільце і вивела за межі кордонів Маршу.

Фото Миколи Мирного

Раніше поліція повідомила про дві спроби перегородити рух Маршу з боку його противників, серед яких були представники організацій “Традиція і порядок” та “С14”. Після цих акцій, які супроводжувалися спротивом законним вимогам поліції, було затримано загалом 57 осіб.

На брифінгу після Маршу голова київської поліції Андрій Крищенко повідомив, що “з учасників Маршу жодна особа до поліції не звернулася щодо противоправних дій відносно них”.

Він також наголосив, що поліція не перешкоджала противникам Маршу рівності, які не чинили протиправних дій, а “в мирний спосіб вигукували свої гасла, вели дискусію”.

“Ми не надавали переваги тій чи іншій стороні”, – підкреслив він.

За оцінками поліції, цьогоріч у Марші взяли участь 3,5 тисячі осіб. Забезпечували правопорядок під час Маршу рівності в центрі міста та біля станцій метро загалом близько 5 тис. правоохоронців.

Нагадаємо, Марш рівності цього року проходив під гаслом “Країна вільних. Будь собою”. Йому передував прайд-тиждень, протягом якого відбулася низка культурних і правозахисних заходів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter