У Львові стартував марафон написання листів політв`язням Кремля

Дата: 21 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Кілька десятків людей прийшли до музею “Територія терору” в Львові, щоб написати листа бранцям Кремля, для яких слово з рідного краю стане промінчиком надії, повідомляє Укрінформ.

На екрані одна за одною висвітлюються фотографії політв’язнів, яких незаконно утримують у Росії. Серед них – чимало кримських татар: Енвер Бекіров, Руслан Зейтулаєв, Ферат Сайфуллаєв, Ремзі Меметов та інші. Їх імена – поруч із українцями – Романом Сущенком, Станіславом Клихом, Павлом Грибом, які розділи долю заручників агресора.

Про надумані звинувачення, тортури, невпинний моральний та фізичний тиск на бранців розповів колишній політв`язень, а нині радник міністра закордонних справ з питань визволення бранців Юрій Яценко.

“Проти мене спочатку порушили справу за сфабрикованими кримінальними звинуваченнями, забрали прямо із номера готелю на другий день після прибуття в Росію, куди я поїхав у приватних справах. Очевидно, причиною було те, що я зареєструвався за своїм паспортом із львівською пропискою. Після того поліція передала інформацію про мене у ФСБ і вони виявили, що я був активістом Майдану. З того часу почався фізичний і психологічний тиск для того, щоб змусити мене до співпраці, щоб я дав свідчення, що начебто мене прислала Україна щоб вести антиросійську, шпигунську, диверсійну діяльність. І що я відмовляюсь від виконання злочинних наказів української влади та звертаюсь до ФСБ із проханням про захист і допомогу”, – розповів Яценко.

Три останні роки він займається звільненням українських політв`язнів, постійно на контакті з ними і їхніми родичами. При цьому Яценко зазначив, що бранцям пишуть дуже мало листів. Тому разом із керівниками музею “Територія терору” вирішив організувати марафон по написанню послань політв`язням. На цю ініціативу відгукнулись десятки молодих людей.

“Кожен такий лист доводить до відома системи “правосуддя” Росії, що про українських політв’язнів пам’ятають і стежать за їх долею”, – зазначила директор музею Ольга Гончар.

За її словами, листи можна буде писати упродовж місяця. У музеї “Територія терору”, Львівському органному залі, кінотеатрі “Супутник” на Левандівці, розміщені скриньки, куди можна ці листи вкинути. Благодійний фонд “Родичі бранців Кремля” передасть ці листи безпосередньо політв’язням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter