У Луганську блокують понад 50 українських новинних сайтів, а в Донецьку майже нічого – дослідження

Дата: 20 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Луганські інтернет-провайдери блокують доступ користувачів до щонайменше півсотні українських новинних сайтів.

Про це йдеться в дослідженні “Лабораторії цифрової безпеки”, яка у співпраці з Донецьким інститутом інформації провела 20 замірів блокувань у Донецьку та 19 у Луганську в різних місцях.

Серед них – сайти видань “Факты”, “Главком”, “Суспільне мовлення”, “Тиждень”, Texty.org.ua, газета “Урядовий кур’єр”, “УНН – Українські національні новини”, iPress.ua, Харківська правозахисна група (ХПГ) та інші.

Про те, що сайти точно заблоковані провайдерами, а не недоступні через помилку чи інші причини, свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference). Під час спроби зайти на кожен із цих сайтів хоча б один луганський інтернет-провайдер видає сторінку блокування.

Водночас у Донецьку доказів цілеспрямованого блокування сайтів знайдено не було, лише поодинокі випадки недоступності деяких ресурсів.

“Для нас було неочікувано, що в Донецьку і Луганську така різна практика блокування сайтів. Адже в обох так званих республіках є “законодавство”, яке зобов’язує провайдерів блокувати сайти, визначені відповідальними органами, і є документи зі списками обов’язкових для блокувань сайтів. Але виконуються ці вимоги дуже по-різному. Сподіваємось, що подальші вимірювання блокувань допоможуть ще краще зрозуміти ситуацію зі свободою інтернету на тимчасово непідконтрольних Україні територіях”, – каже голова “Лабораторії цифрової безпеки” Ірина Чулівська.

Загалом у межах дослідження перевіряли список зі 111 сайтів у Донецьку та 156 сайтів у Луганську, серед яких переважно українські та місцеві новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій (повний список у Донецьку, Луганську).

Раніше “Лабораторія цифрової безпеки” оприлюднила дослідження, згідно з яким у Криму діють відмінні від російських списки блокувань українських сайтів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter