У липні п’ятьох кримчан засудили за ухилення від служби в армії РФ

Дата: 06 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

У липні поточного року підконтрольні Кремлю суди у Криму винесли п’ять вироків за статтею про ухилення від військової служби в Збройних силах Російської Федерації.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група. 

Всього у поточному році на півострові порушили 20 нових кримінальних справ: у 17 з них винесли вирок, ще три розглядають. Одну з таких силовики порушили проти мешканця міста Судак. Медична комісія визнала його придатним до військової служби, проте згодом він почав ігнорувати повістки, які йому надсилав військкомат. Тепер хлопець може сісти до в’язниці на два роки. 

Після окупації, як зазначають правозахисники, в армію РФ призвали близько 18 900 жителів Криму, включаючи Севастополь. Цього року військові РФ планували призвати до армії 3400 кримчан. 

Як відомо, минулого року прокуратура АРК спільно з Кримською правозахисною групою, Регіональним центром прав людини та Українською Гельсінською спілкою з прав людини передали до Міжнародного кримінального суду звернення про незаконний примус кримчан до служби в Збройних силах Росії. Лише в жовтні 2018-го в Криму оштрафували 18 осіб через ухилення від служби. За даними Моніторингової місії ООН в Україні, у 2018 році щонайменше 21 чоловіка в окупованому Криму визнали винним в ухиленні від служби в російській армії.

Читайте докладніше: Росія відправляє кримчан воювати в Сирію. Правозахисники направили докази незаконного призову в Гаагу

Київ вимагає від Росії припинити призов до збройних сил жителів окупованого Криму. Прокуратура АРК просить кримчан звертатися за телефоном (044) 569-73-57 або повідомляти про такі факти на електронну адресу: zvern01@ark.gp.gov.ua.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter