У Криму знищують дамбу сховища з небезпечними відходами

Дата: 04 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму на території Нижньо-Чурбашського хвостосховища через незаконний видобуток піску зруйнували дамбу, яка перешкоджала потраплянню відходів у море.

Про це повідомляє видання “Керч.ФМ”.

Проти видобутку піску з урочища Плавні неодноразово протестували місцеві активісти та екологи. Дамбу, що стримувала потрапляння відходів у море, перестали використовувати в 1994 році.

За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, на які посилаються журналісти “Укрінформу”, видобуток є порушенням окупаційною владою екологічного законодавства, а також загрожує здоров’ю кримчан.

“У хвостах кількість миш’яку перевищує гранично допустиму концентрацію (ГДК) в 500 разів. Вміст сурми – втричі ГДК, ванадію – в три з половиною рази, хрому – в 1420 разів, фосфору і заліза – 341 і 370 відповідно. В піску дамби, що межує з відходами, вміст миш’яку в 377 разів вище ГДК. У глибині насипу концентрація небезпечних речовин зменшується, але їх у 40 разів більше за ГДК”, – стверджують чиновники.

Наразі, за словами керченських журналістів, об’єм видобутку піску нарощується  щодня, а тому скоро дамба, яка перешкоджає потраплянню небезпечних речовин у море, може повністю зруйнуватись.

“Весь бруд від промивання та видобутку піску йде на міський пляж”, – зауважують вони, підкреслюючи, що місцеві жителі вже почали знаходити біля дамби мертвих тварин.

Також журналісти підкреслили, що пісок, який видобувають біля урочища, використовують у будівництві Керченського мосту.

Нагадаємо, що наприкінці серпня минулого року в місті Армянську в окупованому Криму стався витік хімічної речовини – сірчистого ангідриду. З міста тоді евакуювали дітей, а роботу заводу “Кримський титан”, з якого стався витік, зупинили на два тижні. У зв’язку з викидом українська Омбудсман передала інформацію до ООН, ОБСЄ, ВООЗ та Міжнародному комітету Червоного Хреста. Згодом до лікарів звернулися понад 50 людей, а російські силовики почали тиснути на місцевих жителів, які говорили про катастрофу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter