У Криму винесено 256 судових постанов проти учасників мирних зібрань – правозахисники в ОБСЄ

Дата: 21 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Російська Федерація використовує своє законодавство та судову систему в Криму для згортання основних прав і свобод та переслідування українських громадян на окупованій території України.

Про це аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов заявив на робочому засіданні ОБСЄ у Варшаві, повідомляє КПГ.

“З самого першого дня окупації суддів для роботи в Криму відбирали за принципом лояльності. Це призвело до того, що так звана “судова влада в Криму”, застосовуючи у порушення ст. 64 Женевської конвенції від початку репресивне законодавство РФ, перетворилася з органу правосуддя на каральний механізм”, – зазначив Сєдов.

Кримська правозахисна група проаналізувала судові постанови, ухвалені в Криму з початку окупації. В результаті зафіксовано безліч ухвал, що карають людей за реалізацію права на свободу мирних зібрань, свободу слова, свободу віросповідання. Є кілька рішень, ухвалених за дії, вчинені до окупації та фактичного переходу Криму під російську юрисдикцію.

“Оскільки ці дії не порушували діюче на той момент в Криму законодавство України, то таке переслідування не дотримує принципу покарання лише на підставі закону”, – підкреслив правозахисник.

КПГ виявила 256 постанов про покарання учасників мирних зібрань. Загальна сума штрафів за цими ухвалами – більше ніж 2 мільйони 700 тисяч рублів. Сума деяких штрафів сягала 150 000 рублів. Для порівняння: середня пенсія в Криму – менше 9 000 рублів, а заробітна платня – менше 20 000 рублів.

Окрім штрафів, ухвалено 14 постанов, за якими учасники мирних зібрань засуджені до обов’язкових громадських робіт від 20 до 40 годин. “Судді” Криму ухвалювали також постанови про адміністративні арешти, за якими було заарештовано 22 особи на терміни від 2 до 15 діб.

“Переслідування торкаються учасників мирних зібрань, що проводяться з метою вияву національної ідентичності, незадоволення діями місцевої влади чи на підтримку мешканців Криму, позбавлених свободи російською владою”, – підкреслив експерт КПГ.

Олександр Сєдов на засіданні ОБСЄ навів приклади судового переслідування в Криму стосовно активістів.

“Кричущим випадком є справа 76-річного кримського татарина Сервера Карамєтова, якого засудили до 10 000 рублів штрафу за проведення одиночного пікету на підтримку політв’язня Ахтема Чийгоза та до 10 діб арешту за невиконання вимог співробітників поліції, котрі його затримували”, – зазначив Седов.

Також у 2016 році суд в Ялті оштрафував кришнаїта за те, що він ходив ялтинською набережною з криками “Харі Крішна!”. Суддя кваліфікував такі дії як несанкціоновану ходу з вигукуванням гасел і закликів.

У 2015 році у селі Мар’янівка дев’ять членів організації “Євангельські християни баптисти” провели акцію великоднього привітання мешканців. Кожного з них суд оштрафував на суми від 10 до 20 тисяч рублів. Також зафіксовано 6 штрафів, накладених “мировими суддями Криму” за здійснення місіонерської діяльності.

У липні цього року в Криму вперше зафіксований факт позбавлення волі на 1 рік і 3 місяці за пост у соціальній мережі. В Бахчисараї суд оштрафував жінку на 300 тисяч рублів за проукраїнський пост. Значна кількість постів, за які переслідують кримчан, публікувалася задовго до окупації Криму. Переслідування за такі пости на підставі російського законодавства є також і порушенням принципу “покарання на підставі закону”.

“Аналіз судових постанов свідчить про посилення адміністративного тиску на мешканців Криму за реалізацію чи то захист своїх прав і свобод. Якщо в перший рік окупації зазвичай застосовувалися покарання у формі штрафів до сорока тисяч рублів чи адміністративних арештів до 10 діб, то цього року суди почали ухвалювати вироки на суми 150 і 300 тисяч рублів. Окрім адміністративного переслідування, зараз 40 осіб позбавлені волі та 10 перебувають під слідством за кримінальними статтями через прояви власної політичної, національної чи релігійної позиції”, – додав експерт КПГ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter