У Криму відбувається неоголошена війна з громадянами – правозахисники

Дата: 09 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники підготували звіт про переслідування кримчан окупаційною владою на півострові.

Євромайдан SOS склав щомісячний звіт “Крим. Хроніки окупації” із хронологічним описом арештів, нападів, допитів та сфабрикованих судових засідань.

Перше видання хроніки демонструє сумні свідчення того, якою була весна для жителів півострова, які лишилися сам-на-сам із окупантами. 

Поштовхом для підготовки хронік з одного боку стала ілюзія міжнародного співтовариства, що після першого року анексії в Криму “все більш-менш спокійно”, а з іншого – болісні відчуття кримчан, для яких “Крим – це  Україна” є не просто словами, що материкова Україна не звертає на них увагу у зв’язку із війною на Донбасі“, – коментує презентацію звіту координатор Євромайдан SOS Олександра Матвийчук

Попри те, що події на Донбасі виглядають більш драматичними, питання Криму потрібно тримати у топі суспільної уваги, говорить координатор Крим SOS Таміла Ташева.

“Незважаючи на те, що в Криму не ведуться військові дії,  там відбувається неоголошена війна із громадянами України. Тому українська держава та міжнародна спільнота повинні докласти зусиль та віднайти ефективні механізми захист прав кримчан та окупованих територіях“, – вважає вона. 

Співкоординатор Комітету захисту прав кримськотатарського народу Абмежит Сулейманов зазначає, що Україна повинна підтримати своїх громадян, які живуть у Криму, оскільки окупаційна влада Криму “обезголовлює” кримськотатарський народ, намагається встановити контроль над Меджлісом та загнати усіх у рамки, бажані для російського уряду.

Велика кількість зафіксованих випадків пов’язана з переслідуванням кримськотатарського народу, який самоорганізувався та чинить ненасильницький опір окупації. Репресії відбуваються як із використанням правових механізмів, так і в позаправовий спосіб. 

Ми закликаємо експертів міжнародного права розробити дефініцію “пригноблені народи” та надати кримськотатарському народу статус пригнобленого. На даний час російська державна машина створює всі умови для того, щоб в Криму могли відкриватись все нові і нові справи щодо кримських татар. Таким чином чином Росія продовжує репресії“, – стверджує співкоординатор Комітету захисту прав кримськотатарського народу Ескендер Барієв. 

Із повним текстом звіту можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, 30 квітня у Києві відбулася презентація видання “Півострів страху: хроніка окупації і порушення прав людини в Криму”, що розповідає про анексію та порушення прав людини на тимчасово окуповані території протягом року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter