У Криму продовжують карати свідків обшуків у кримських татар

Дата: 06 Липня 2017
A+ A- Підписатися

В анексованому Криму російські силовики склали два адміністративних протоколи на свідків обшуків у кримських татар у Бахчисараї.

Про це кримський активіст Сервер Мустафаєв повідомив у коментарі Крим.Реалії.

“Белялови Емін і Еміль – це ті люди серед безлічі інших людей, які завжди беруть участь у заходах під час обшуків. Чомусь місцеві правоохоронці обрали їх як тих, на кому мають “зірватися”. Для них це вже друга адміністративна справа за несанкціоновані мітинги. Вчора (5 липня – КР) їм слідчий особисто в руки передав повістку і на 9-у годину наступного дня викликав до МВС Бахчисарайського району для складання адміністративного протоколу. Що вони сьогодні і зробили”, – сказав він.

За словами Мустафаєва, суд щодо складеного адміністративного протоколу має відбутися в четвер, 6 липня, але адвокати просять його перенести на інший час, щоб ознайомитися з матеріалами справи.

28 червня кримський активіст Сервер Мустафаєв повідомив, що Осману Белялову загрожує до 30 діб адміністративного арешту або штраф у розмірі від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 66 до 132 тисяч гривень – КР) за участь у “несанкціонованому мітингу”.

7 березня, підконтрольний Кремлю суд в Криму не задовольнив апеляційну скаргу свідкові обшуків у кримських татар у Бахчисараї Осману Белялову, обвинуваченому в участі в несанкціонованій масовій акції.

Наприкінці січня російський Мировий суд у Бахчисараї присудив Осману Белялову штраф у розмірі 10 тисяч рублів.

12 травня в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, а також в місцевому кафе. В результаті були затримані і звинувачені в тероризмі четверо бахчисарайців: Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Їх затримали співробітники ФСБ за підозрою в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Після анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського Національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter