У Криму правозахисника Емір-Усеїна Куку примусово відправили на психіатричну експертизу

Дата: 08 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Правозахисника Емір-Усеїна Куку, якого звинувачують у причетності до забороненої на території Російської Федерації і в окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”, відправили на примусове проходження психіатричної експертизи.

Про це повідомив у Фейсбук його адвокат Еміль Курбедінов.

“Правозахисник Емір-Усеїн Куку сьогодні вміщений під примусову психіатрію! Сьогодні має бути суд щодо продовження його арешту”, — написав він.

Напередодні, 7 грудня МЗС України висловило протест проти призначення підконтрольною Росії владою Криму примусової психіатричної експертизи для громадян України Вадима Сірука, Мусліма Алієва, Рефата Алімова й Арсена Джеппарова, які проходять у “справі Хізб ут-Тахрір”.

“Вважаємо такі практики, як і інші форми тиску, застосуванням тортур щодо незаконно затриманих громадян України. Діючи таким чином, Російська Федерація продовжує грубо порушувати міжнародно-правові норми у сфері захисту прав людини, зокрема Універсальну декларацію прав людини, Конвенцію про захист прав людини й основних свобод, Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських чи таких, що принижують гідність, видів ставлення й покарання”, – йдеться у заяві МЗС.

МЗС України вимагає від Росії “негайно припинити незаконні дії і звільнити Вадима Сірука, Мусліма Алієва, Рефата Алімова й Арсена Джеппарова”.

Зовнішньополітичне українське відомство закликає міжнародне співтовариство посилити тиск на Росію з метою припинення практики придушення прав людини на території Криму, звільнення утримуваних українських громадян, надання доступу для міжнародних організацій на територію Кримського півострова задля здійснення моніторингу щодо ситуації з правами людини.

Нагадаємо, вже п’ять фігурантів справи “Хізб ут-Тахрір” — Рефат Алієв, Арсен Джеппаров, Вадим Сірук, Енвер Бекіров і Муслім Алієв — перебувають на стаціонарній психіатричній експертизі у лікарні Сіфмерополя.

З 18 серпня по 7 вересня за рішенням підконтрольного Росії Київського райсуду Сімферополя на примусовій психіатричній експертизі перебував заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International у жовтні заявила про те, що сім’я політв’язня, правозахисника Емір-Усеїна Куку зазнає переслідувань і залякувань. Правозахисники стверджують, що сім’ю Куку переслідують з метою залякати самого Емір-Усеїна, який перебуває у СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter