У Криму політв’язню Куку більше року відмовляють у побаченнях з рідними

Дата: 04 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Український політв’язень та правозахисник Емір-Усеін Куку за рік перебування в СІЗО Сімферополя жодного разу не отримував дозволу на побачення із рідними, попри те, що дружина активіста Мєрьєм Куку багаторазово подавала письмову заяву із проханням надати побачення з чоловіком.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

За даними КПГ, у письмових відмовах слідчий ФСБ Махнєв С. В. посилається на статтю 18 федерального закону Росії “Про утримання під вартою підозрюваних та обвинувачених у скоєнні злочинів”, але не вказує на конкретну причину відмови.

За інформацією захисника Куку Олексія Ладіна, такі відмови у побаченні абсолютно незаконні.

“Якщо раніше родина мала можливість бачити його похапцем у залі суду, то зараз засідання відбуваються у закритому режимі. Захист планує це оскаржити спочатку у рамках судової системи РФ, а потім систематизувати скаргу та вже подавати її до Європейського суду з прав людини”, – розповів Ладін Кримській правозахисній групі.

28 червня Емір-Усеін показав адвокату перший лист на свою підтримку, що пройшов цензуру СІЗО та дістався до адресата. Це був лист від Конгресу українців Латвії.

“Хоча таких листів приходить багато, цензура їх з невідомих причин не пропускає”, – розказав адвокат.

Раніше Кримська правозахисна група неодноразово фіксувала те, що політв’язням, які перебувають у місцях позбавлення волі в Криму та на території РФ, нерідко безпідставно відмовляють у зустрічах з родичами та віддають далеко не всі листи підтримки, хоча деякі з цих осіб вже багато місяців є за гратами.

На етапі у справі Куку, що триває, закінчуються слідчі дії, та починається ознайомлення із матеріалами кримінальної справи. Російські слідчі у справі ялтинської шістки “Хізб ут-Тахрір” мають наміри завершити слідство до 8 липня. Про це повідомив адвокат Олександр Попков, посилаючись на слідчого. Він додав, що розпочати розгляд справи можуть у військовому суді Ростова-на-Дону.

“За російським законодавством, усі справи про тероризм, серед них й участь у терористичній організації, що є обов’язковою на карб нашим довірчим особам, можуть розглядатися у декількох військових судах, зокрема, й у Московському окружному та Ростовському судах. Це було вірно щодо севастопольської четвірки “справи Хізб ут-Тахрір””, – відмітив захисник.

Нагадаємо, Емір-Усеін Куку, як і інші кримчани: Вадим Сірук, Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Рефат Алімов і Арсен Джеппаров, є фігурантами “ялтинської справи Хізб ут-Тахрір”. Перших чотирьох обвинувачених за цією справою арештували 11 лютого 2016 року. Серед них – й член Контактної групи з прав людини Емір-Усеін Куку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter