У Криму подовжили арешт фігурантам ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір”

Дата: 24 Травня 2018
A+ A- Підписатися

У Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суд на три місяці продовжив термін тримання під вартою шістьом фігурантам ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова.

Підсудні Емір-Усеїн Куку, Рефат Алімов, Арсен Джеппаров, Вадим Сірук, Муслім Алієв та Інвер Бекіров залишаться в СІЗО до 28 серпня. “Нашим підзахисним на три місяці продовжили арешт. Ми, як завжди, клопотали про домашній арешт, але суд наші доводи не врахував”, – розповів Курбедінов.

У свою чергу, адвокат Едем Семедляєв повідомив, що 23 травня звинувачення продовжило оголошувати матеріали комплексної, лінгвістико-релігієзнавчої судової експертизи. “Прокурор продовжив оголошувати матеріали експертизи. Ми припускаємо, що вже на наступному засіданні нам вдасться закінчити оголошення, щоб перейти до допиту експертів, які її підготували”, – пояснив він.

Наступне засідання щодо ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір” призначено на 29 травня.

У лютому-квітні 2016 року в Ялті затримали Арсена Джеппарова, Рефата Алімова, Емір-Усеїна Куку, Мусліма Алієва, Інвера Бекірова і Вадима Сірука. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Російський військовий суд розглядав ялтинську “справу Хізб ут-Тахрір” на виїзних засіданнях у Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували до Ростова-на-Дону.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити фігурантів ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір”.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши організацію до списку об’єднань, названих “терористичними”.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє вводити на окупованій території законодавство держави-окупанта.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter