У Криму 30 українських новинних ресурсів повністю або частково недоступні

Дата: 09 Березня 2018
A+ A- Підписатися

На території окупованого Криму доступ до 30 українських новинних ресурсів повністю або частково обмежений.

Про це йдеться в звіті Кримської правозахисної групи.

 

“Масштабне блокування українських інформаційних ресурсів в Криму позбавляє кримчан вільного доступу до інших точок зору, робить їх більш схильними до агресивної пропаганди Росії, в тому числі військової”, – сказано в повідомленні.

Перевірку доступності сайтів провели за допомогою мереж п’яти різних провайдерів: БелНет (Білогорськ), Севстар (Севастополь), АКС (Сімферополь), Боспортелеком (Керч) і Ялтанет (Ялта). Результати моніторингу показали, що доступ до сайтів “Цензор.нет”, “15 минут”, “Європейська правда”, “Громадське радіо”, “Укрінформ”, “Фокус”, “Депо”, “След.нет” і “РБК- Україна” закрили всі п’ять провайдерів. Сайт “Українська правда” заблокований тільки білогорським провайдером, а в інших містах доступний. Сайт Крим.Реалії на момент моніторингу заблокував сімферопольський провайдер.

“Такі дії провайдерів говорять про вибіркові і незаконні блокування саме українських інформаційних ресурсів”, – підкреслили правозахисники.в липні 2017 року, за даними правозахисників, список заблокованих українських сайтів у Криму відрізнявся

“Під час минулого моніторингу сайт 5 каналу був повністю заблокований усіма п’ятьма провайдерами. Зараз цей ресурс доступний в Білогорську. Сайт “Інформаційний опір” став доступний в Керчі та Севастополі, а в липні минулого року сайт блокували провайдери в усіх п’яти містах. Сайт “Крим.SOS” тепер доступний в Ялті, Керчі та Севастополі, хоча минулого літа доступу до нього не давали всі п’ять провайдерів”, – сказано в звіті.

Правозахисники вказують на тиск на незалежні засоби масової інформації та журналістів, а також сформований “інформаційний вакуум” у Криму. Півострів внесений до десятки найгірших територій за рівнем свободи слова. Громадські працівники вказують на істотне скорочення вживання української мови після російської окупації Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter