У Конституційному Суді розглянуть законність позбавлення Януковича звання президента

Дата: 13 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд України 19 жовтня розпочне розгляд справи про конституційність позбавлення Віктора Януковича звання президента України.

Як повідомляється на сайті КС у порядку денному на наступний тиждень, відповідне подання ініціював президент Петро Порошенко.

Початок засідання о 10:00, воно відбуватиметься у вигляді письмового слухання.

Як відомо, 4 лютого 2015 року Верховна Рада підтримала законопроект №1883 про позбавлення Януковича звання президента України. У законопроекті такий крок пояснюється тим, що Янукович “у неконституційний спосіб самоусунувся від виконання повноважень президента України, що загрожувало керованості держави, територіальній цілісності і суверенітету України, та призвело до масового порушення прав і свобод громадян”.

Згідно з Конституцією України, звання президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки президента не було зміщено з поста в порядку імпічменту.

17 червня в парламентській газеті “Голос України” було опубліковано закон “Про позбавлення В.Януковича звання президента України”.

19 червня до КС надійшло конституційне подання президента П.Порошенка щодо конституційності закону “Про позбавлення Януковича звання президента України”, в якому глава держави апелював до того, що положення закону є неконституційними.

У своєму поданні Порошенко зазначає, що Конституцією України, зокрема, нормами її розділу 4 “Верховна Рада України” та розділу 5 “президент України”, до компетенції ВР не віднесено вирішення питання про позбавлення звання президента України.

“Тому, прийнявши рішення, що сформульовано у назві і тексті закону, конституційність якого оспорюється, Верховна Рада України перевищила свої конституційні повноваження і діяла всупереч приписам частини 2 статті 6, частини 2 статті 19, частини 2 статті 85 Конституції України”, – йдеться в поданні.

Віктор Янукович був прем’єр-міністром України в 2002–2005 рр. і 2006–2007 рр. і президентом країни у 2010–2014 рр.

Під час подій Євромайдану Янукович утік із Києва в ніч на 22 лютого 2014 року, а Верховна Рада оголосила у своїй постанові, що Янукович “у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень та є таким, що не виконує свої обов’язки”. Після усунення від влади проти Януковича було порушено низку кримінальних справ. Правоохоронці підозрюють Януковича в причетності до масових убивств мітингувальників під час Євромайдану, держзраді, зловживанні владою та низці інших злочинів. Нині він проживає в Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter