У київському метро відкрили виставку конкурсу “Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни”

Дата: 14 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

У Київському метрополітені сьогодні відкрили виставку конкурсу “Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни”. Виставка присвячена Дню пам’яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих журналістів за часів незалежної України.

Про це Центру інформації про права людини повідомили організатори конкурсу.

“Безкарність породжує нові злочини проти журналістів. Свіжий приклад безкарності – доля судді Сергія Слинька. 2003 року він звільнив з-під варти вбивцю журналіста Георгія Гонгадзе – генерала Пукача. Це дозволило вбивці переховуватися від слідства й покарання ще цілих 5 років. Цього року суддя Сергій Слинько увійшов до нового Верховного Суду. Члени ВККС і ВРП – органів, які оцінювали доброчесність і професійність кандидатів до нового Верховного Суду – не помітили цього факту у біографії судді Слинька. Лишився байдужим до цього факту і президент Порошенко, який підписав Указ про призначення Синька суддею Верховного Суду”, – заявила на презентації виставки журналістка та ведуча “Громадського радіо” Наталія Соколенко.

Журналістка “Громадського” Анастасія Станко зауважила, що конкурс “Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни” проводиться, аби не дати забути журналістам і суспільству, що свобода слова – це відповідальність.

“Свобода слова окрім можливості висловлюватись передбачає ще й відповідальність за інформацію. І тут, як правило, і починаються проблеми. І чомусь якраз в тих, хто працює з інформацією відповідально. Поки ти добуваєш правдиву інформацію, тебе вже дискредитують з допомогою десятків неправдивих повідомлень. Поки ти спростовуєш десяток, з‘являється сотня нових. Журналістика емоцій переважає журналістику фактів. Але факти все ще мають значення. Тож ця премія – аби нагадати, що свобода слова  – це перш за все відповідальність”, – говорить Станко.

Радниця начальника столичної підземки Наталка Макогон відзначила, що київський метрополітен вже втретє розміщує роботи конкурсу та надалі сприятиме підтримці проекту.  

Всього на конкурс надійшло 610 робіт різного формату, від учасників з 19 країн, у тому числі Польщі, Італії, Ірану, Індонезії, Китаю, Сингапуру, Еквадору, та ін. За перебігом конкурсу слідкували інтернет-користувачі з 93 країн.

Під час відкриття виставки були оголошені переможці основної теми конкурсу, їх визначило журі у складі: Віра Балдинюк, журналістка, редакторка, часопис KORYDOR; Костянтин Марценківський, дизайнер, клуб ілюстраторів Pictoric; Максим Луночкин, активіст, “Лабораторія цифрової безпеки”; Євген Семененко, дизайнер, Асоціація молодих дизайнерів “Варто”; Настя Станко, журналістка, “Громадське”; Любов Якимчук; поетка, сценаристка.

У категорії “Зображення” переможцем стала робота Manаgement is not monitoring/”Управління — не контроль”, автор — Lijie Yang/Ліджі Янг.

Журі також визначило лауреатів: Fake News /”Фальшиві новини” — автор Qiuwen Li/Квівен Li, Are you shure?/”Ти впевнений?”, автор — Марія Костюкова, Fake News/”Фальшиві новини”, автор — Patrycja Longawa/Патриція Лонгава; Big Brother is watching You/”Великий Брат стежить за тобою автор”, автор – Mingliang Li/Мінглян Лі.

Переможець у категорії “Вірш” — Radio 200/”Радіо 200″, автор – Артем Полежака.

У категоріях “Гасло”, “Текст”, “Мультимедіа” журі прийняло рішення нагороду не присуджувати.

Спеціальний приз організаторів конкурсу отримав Антон Гусаковський за серію постерів на головну і спеціальні теми “Жінки. Рівність. Політика”.

З усіма роботами можна ознайомитись на платформі конкурсу www.stop-censorship.net

Переможці спеціальної теми конкурсу будуть названі 18 вересня у Американському домі.

Міжнародний конкурс “Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни” у 2018 році відбувся уп’яте. Його особливістю є демократичність — участь може взяти кожен охочий незалежно від віку, статі, громадянства, освіти. Конкурс покликаний сприяти широкій дискусії про захист свободи слова, доступу до публічної інформації та боротьби з цензурою, а також на суспільно-важливу спеціальну тему. Цьогорічна спеціальна тема — “Жінки. Рівність. Політика”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter