У Києві військкомати знову викрадають чоловіків, які нібито ухиляються від призову

Дата: 29 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

У Києві 25 жовтня в Голосіївському районному військовому комісаріаті чоловіка проти волі посадили в автобус та відвезли в міський збірний пункт ЗСУ.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст Олександр Пасховер з посиланням на матір чоловіка.

“25 жовтня 2018 року моєму синові, Кривоносу Андрію Сергійовичу, 1994 року народження, зателефонували з Голосіївського районного військового комісаріату та попросили приїхати до військкомату для підтвердження діагнозу, що унеможливлює проходження військової служби. О 13:30 мій син приїхав до Голосіївського районного військкомату де його проти його волі посадили в автобус та відвезли в Міський збірний пункт ЗС України за адресою: м. Київ, вул. Машиністiвська, 17а. О 22-й годині сина відвели в казарму”, – повідомила вона.

За словами журналіста, у збірному пункті досі насильно утримують близько 140 чоловіків. Деяких з них затримали на роботі, деяких – у хостелах. Серед затриманих є ті, хто мають право на альтернативну (невійськову) службу через те, що виконання військового обов’язку суперечить їхнім релігійним переконанням.

Раніше в офісі Уповноваженої заявили, що законодавство про призов громадян на строкову службу підлягає додатковому унормуванню.

Нагадаємо, що минулий військовий призов відзначився значними порушеннями прав призовників. Зокрема, в Києві правоохоронці разом з працівниками військкоматів проводили рейди з виявлення ухильників та примусово доставляли їх для проходження медичного обстеження. Понад 20 чоловіків тільки протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів.

Адвокати наголошують, що, затримавши людей, які “ухиляються від призову на строкову службу”, правоохоронці порушують процедуру їхнього призову: фактично це – незаконне позбавлення волі. За законом призовники зобов’язані за викликом прибути до військкомату, після прибуття вони проходять медкомісію, яка визначає їхню придатність до військової служби, роду військ. Далі їх, у разі придатності до військової служби, скеровують до місця служби.

 

Центр інформації про права людини тоді поговорив з юристами та підготував низку порад для чоловіків, які стикнулись із такими діями правоохоронців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter