У Києві відбувався марш за права жінок

Дата: 08 Березня 2016
A+ A- Підписатися

У Києві активісти закликали боротись із сексизмом, нерівністю та дискримінацією.

Як повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини, колона із близько 200 активістів та активісток пройшлась від Львівської площі до Софіївського собору.

Учасники маршу під звуки барабанів Самба-бенду “Ритми спротиву” вигукували гасла: “Геть усі патріархати – фемінізм у кожну хату”, “Бунтуй, кохай – права не віддавай!”, “Долой сексизм, фашизм, патриархат”, “Не продавайся за цветы – завтра встанешь у плиты!”, “Квіти – клумбам, права – жінкам.”

Організаторки маршу наголосили, що акція спрямована, перш за все, на привертання уваги до проблем українських жінок: важкі умови праці та нерівну заробітну плату, насильство в родині, постійні вимоги до зовнішності, стереотипи про “жіночність”, які не дають у повній мірі насолоджуватися життям та бути самою собою.

Одна із активісток – Олена Шевченко – каже, що жінкам важливо бути почутими. Адже у сучасних ЗМІ існує проблема вибору експертів. Медійники частіше  обирають експертів-чоловіків, а на жінок звертають увагу, якщо мова йде про соціально-побутові проблеми. А це також породжує стереотипи про недолугість жінок у професійному розвитку.

Проблема цієї “невидимості” поширена в усьому світі загалом і довгий час ігнорувалась, що призвело до відсутності розуміння проблеми серед суспільства.

“Фемінізм – це не страшно. Його не треба боятися ані чоловікам, ані жінкам, які не ідентифікують себе як феміністки. Надання більших прав і можливостей комусь не означає те, що їх заберуть у інших!”, – переконана активістка та членкиня “Театру для діалогу” Ніна Ходорівська.

Одна із засновниць студентської феміністичної організації FemSolution Ліза Сєвєріна вважає, щоб побороти сексизм в академічному просторі потрібно залучити самих студенток та викладачок до відстоювання своїх прав та рівного ставлення.

“Головною зброєю проти пригнічення, на нашу думку, є поінформованість студенток (обізнаність в гендерній тематиці та, наприклад, розуміння сексизму, чим саме він загрожує та як йому протидіяти)”, – каже вона.

Єдиний шлях боротьби із цією проблемою – це просвітницька діяльність та участь самих студенток у тематичних подіях, вважає Ліза Сєвєріна.

“Головною метою діяльності нашої феміністичної ініціативи є організація лекторіїв з метою поширити профеміністичні настрої у своєму університеті (НаУКМА – ред.). Для цього ми залучаємо цікавих лекторок, які можуть поділитися своїм досвідом та поглядами з нашими колежанками, проводимо тематичні воркшопи для солідаризації студенток та створення сестринства”, – додає Ліза Сєвєріна.

Як зауважує кореспондентка, акцію підтримали жінки та чоловіки різних професій, віку та поглядів на проблему.

Як повідомлялось раніше, у столичному музеї Шевченка відбулась фотовиставка, присвячена рівності прав людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter