У Києві відбулася міжнародна конференція з універсального дизайну

Дата: 16 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

13 лютого в Києві відбулася перша міжнародна конференція з Універсального Дизайну. 

Помилково вважають, що Універсальний Дизайн орієнтований тільки на людей з інвалідністю, стверджують експерти. Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Якраз Універсальній Дизайн покликаний створити середовище, об’єкти, речі та послуги максимально доступними та зручними у користуванні для більшості людей. 

Так, за даними Міністерства соціальної політики України та Національної асамблеї інвалідів України, в країні проживає 2,8 млн. людей з інвалідністю, 2 млн. дітей дошкільного віку, майже 7 млн. громадян старше 65 років, понад 500 тис. батьків з дітьми у дитячих візочках, понад 400 тис. вагітних жінок і близько 400 тис. людей з тимчасовими ускладненнями здоров’я, у т.ч. з набутою інвалідністю.

У зв’язку із ситуацією на сході України кількість людей з інвалідністю зростає. Тож про зручний і безпечний простір слід думати вже сьогодні, переконані експерти.

Перший заступник Міністра соціальної політики Василь Шевченко говорить: “Минуло трохи більше п’яти років, як Україною ратифіковано Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю. Тоді ніхто і уявити собі не міг, що стаття 11 Конвенції буде настільки актуальна для України. Саме ця стаття Конвенції зобов’язує держави-учасниці вжити усіх заходів для забезпечення захисту й безпеки осіб з інвалідністю в ситуаціях ризику, у тому числі в збройних конфліктах. Серед таких питань одним з найголовніших є неналежна доступність для осіб з інвалідністю різних послуг, об’єктів архітектури та транспорту…”. Як пояснив Василь Шевченко, це все наслідки того, що тривалий час держава не приділяла достатньої уваги вирішенню цих питань. Наразі ситуація змінюється.

До слова, цього року передбачено збільшити фінансування: 817 млн. грн на відміну від 573,3 млн. грн у 2014 році.

Представник Міністерства соціальної політики Павло Ждан переконаний, що окрім збільшення бюджету у державі почали розуміти не просто важливість, а необхідність облаштовувати середовище та надавати послуги за принципами Універсального Дизайну.

Завдяки семи принципам Універсального Дизайну речі, простір, послуги, взаємодія між людьми стають зручними, безпечними, доступними. Це такі принципи, як рівність та доступність використання, гнучкість використання, простота й інтуїтивність використання, доступне викладення інформації, терпимість до помилок, малі фізичні зусилля, наявність необхідного розміру, місця, простору.

“У Норвегії вперше концепція Універсального Дизайну була згадана в докладі Норвезької державної ради з питань людей з інвалідністю у 1997 році завдяки зусиллям та мотивації окремих людей…”, – прокоментував Ейнар Лунд, старший радник департаменту планування Міністерства Норвегії з місцевого самоврядування та модернізації.

На його думку, основним фактором успіху імплементації Універсального Дизайну в Норвегії на різних рівнях була стратегічна координація зусиль між галузевими міністерствами у першій половині 2000-х років із запровадженням політичної відповідальності за дії та проекти, до яких було залучено багато управлінь. 

“У результаті було створено кілька національних програм та планів дій для архітекторів, будівельної галузі, проектувальників в усіх регіонах, що триває і по сьогодні… Для того, щоб Україна стала успішною у впровадженні принципів Універсального Дизайну, необхідна підтримка на рівні уряду та міністерств з їх установами, які стануть провідною силою в розробці політики для людей з інвалідністю, що сприяє рівноправній участі всіх людей в суспільному та комерційному житті”, – зауважив Лунд.

Громадська активістка ГО “Гармонія” та журналістка Раїса Панасюк з Вінниці переконана, що Універсальний Дизайн – це тут і зараз. “Я можу пишатися, що більшість маршрутів на шляху в місті Вінниці мають сучасні низькопольні автобуси й водії пройшли вишкіл: уміють спілкуватися з пасажирами з інвалідністю, завжди допоможуть. На жаль, такого не можу сказати про київських водіїв… Приїжджайте до нас у Вінницю – переймайте досвід”, – зазначила активістка.

Якщо застосовувати принципи Універсального Дизайну із самого початку – на рівні розробки проекту чи запровадження послуги – це майже нічого не коштує. На відміну від того, коли об’єкт був зданий, а потім потрібно вкладати гроші, щоб його переробити, переконані експерти.

Конференція пройшла в рамках реалізації Спільної Програми “Сприяння інтеграційній політиці та послугам людей з інвалідністю в Україні”, що впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН), Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), Міжнародною організацією праці (МОП) у партнерстві з Міністерством соціальної політики України та Національною асамблеєю інвалідів України (НАІУ).

“Усі люди мають право на рівний з іншими доступ до освіти, медицини, адміністративних та комерційних послуг тощо. На практиці багато будинків, закладів, установ в Україні є недоступними або важкодоступними”, – зазначає менеджер Спільної Програми Крістіна Баграмян

За її словами, основне досягнення Спільної Програми полягає в тому, що вдалося зібрати разом різних стейкхолдерів (тих, хто впливає на прийняття рішення – ред.) – національну владу, громадськість, архітекторів, забудовників, вчителів, представників бізнесу, та спільними зусиллями популяризувати принципи універсального дизайну в Україні.

Фото Ірини Виртосу, Центр інформації про права людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter