У Києві протестували проти “Нацдружин”

Дата: 05 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

У Києві кілька десятків активістів виступили проти організації “Національні дружини”.

Про це йдеться на Facebook-сторінці організації “Соціальний рух”.

Учасники акції побоюються, що такі організації можуть чинити наругу над певною групою людей, зокрема, людей з лівоцентристськими поглядами. Мітингувальники пройшли маршем від Контрактової площі до Поштової із гаслами “Ні насильству!”, “Національній дружині – “незачьот” тощо.

“Подібний альянс дозволяє націонал-екстремістам вчиняти акти насильства, а держава отримує загони, що без зайвих формальностей придушать протест. Перешкоджання акції 19 січня у Києві, побиття британського підданого та арешт учасників зоозахисної акції у Львові – лише окремі наслідки співпраці неонацистів та влади. Гарантувати безпеку допоможе солідарність громадян, демонтаж олігархії та протидія появі поліцейської держави. Збереження можливості вільно збиратись, висловлюватись та писати залежить виключно від згуртованості суспільства”, – наголосили активісти.

28 січня у Києві учасники організації “Національні дружини” склали присягу “на вірність і служіння українському народу”. Понад 600 учасників організації провели ходу центром міста. Як заявляють у “Національному корпусі”, мета діяльності громадської організації “Національні дружини” – забезпечення порядку в українських містах.

Західні експерти висловили занепокоєння створенням “Національних дружин”. Правозахисник і дослідник крайньоправих рухів Павло Клименко вважає, що поява “Національних дружин” матиме вплив на безпеку меншин у Києві. Правозахисник Максим Буткевич застеріг, що заяви організації, яка має ознаки ультраправої парамілітарної структури із ксенофобською ідеологією, про застосування сили несуть загрозу порушень прав людини.

Водночас міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що в країні існує лише державна монополія на застосування сили, що належить Нацгвардії, Нацполіції та Збройним силам. Він підкреслив, що всі інші парамілітарні утворення є незаконними, та пообіцяв не допустити їх роботи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter