Цифрова реконструкція розстрілів під час Євромайдану підтверджує стрілянину з боку “чорної роти” Беркуту

Дата: 07 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Цифрова реконструкція розстрілів під час Євромайдану, створена американськими дослідниками, підтверджує факт стрілянини по протестувальниках з сектору, де знаходилися співробітники спецпідрозділу МВС України “Беркут”.

 

Про це йшлося на презентації цифрової платформи із реконструкцією розстрілів 20 лютого 2014 року, створеної студією SITU Research та спеціалістами Наукового центру з прав людини Університету Карнегі–Меллона.

З початку розслідування справи ми розуміли, що наявний обсяг відеоматеріалів – 520 відеоподій обсягом 65 годин – потребує впорядкування та систематизації, щоб встановити обставини загибелі кожного з протестувальників, а також події, які відбувались у той роковий ранок. Також ми хотіли отримати висновки щодо сектору, з якого стріляли в трьох протестувальників“, –розповів адвокат родин Небесної сотні Павло Дикань

 

Тому на запит адвокатів родин Небесної сотні студія SITU Research та Науковий центр з прав людини Університету Карнегі-Меллона працювали спільно, щоб реконструювати події, пов’язані з загибеллю Ігоря Дмитріва, Андрія Дигдаловича та Юрія Паращука.

Українські адвокати попросили нас вирішити дуже специфічну проблему, яка стосується загибелі трьох протестувальників, і надали нам фактологічні дані (відео, аудіо, просторові, медичні дані), пов’язані з цими трьома випадками. Ми оцінювали територію, з якої були здійснені смертельні постріли і, спираючись на наявні докази, змогли її визначити“, – повідомив Бред Сем’юелс, керівник SITU Research.

В результаті було встановлено, що постріли були здійснені з-за барикад на вулиці Інститутській (біля метро “Хрещатик” та на перетині з вулицею Ольгинською), які в той час контролювали українські правоохоронні органи.

За словами адвоката Олександри Яценко, створена платформа складається з трьох частин:

  • Перша – відтворення загальної обстановки подій 20 лютого 2014 року з часовою шкалою ключових подій із інтегрованими відеодоказами, що дають можливість переглянути фактичні обставини у певний час.
  • Друга – це 3D-візуалізація моментів отримання поранень трьома протестувальниками – Ігорем Дмитрівим, Андрієм Дигдаловичем та Юрієм Паращуком. На підставі висновків медичних експертів України нанесено точки вхідних та вихідних поранень, визначені напрямки руху куль, визначений сектор, з якого ймовірно було здійснено постріли, а також визначено мінімальну та максимальну дистанції, з яких були здійснені постріли.  Ця частина є ключовою, оскільки показує основні деталі загибелі цивільних осіб і підтверджує висновки українських експертів щодо сектору пострілу. 
  • Третя – це маркери місць поранень частини загиблих, маркери точок зйомки, та часові маркери, що дають можливість обрати відео за певний час для подальшого аналізу подій.

Для відтворення подій фахівці використовували методики використання звукових відбитків для синхронізації відео, а також напівавтоматизований метод геолокації відео та аудіоаналіз затримки пострілів.

Найближчим часом адвокати родин Небесної сотні планують заявити клопотання до Святошинського районного суду м. Києва про долучення у якості доказу у справі письмового звіту з описаною методикою даної платформи та доступ до самої платформи з офіційними перекладами на українську мову.

“Фактично за допомогою використання цифрових технологій нам вдалося створити додатковий доказ, який може бути долучено судом до справи. Це ще один, і дуже важливий доказ, який підтверджує, що ці три цивільні особи отримали смертельні поранення саме з того сектору, де перебували правоохоронці”, – заявила Олександра Яценко.

Робота по створенню платформи була підтримана Міжнародним фондом “Відродження” та Open Society Foundation. “Ми одразу підтримали цю ініціативу й допомогли залучити провідних світових експертів, оскільки вбачаємо своїм пріоритетом подолання безкарності за вбивства під час Революції Гідності “, – пояснив виконавчий директор Фонду Олександр Сушко

Про платформу вже написали в The New York Times  та в Oxford Academic.

Повне відео презентації 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter